Akcija upisa u Hrvatski registar Zaklade Ana Rukavina

 

UMAG – U srijedu, 03. svibnja 2017., od 10,00 do 12,00 sati ispred Gradske knjižnice u Umagu održat će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Zaklada Ana Rukavina održat će ovu akciju u suradnji s Gradom Umagom s kojim je 2013. godine održala uspješnu akciju upisa u Hrvatski registar kojoj se pridružilo 84 građana Umaga kako bi pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio Svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 53.453 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 69 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Kontakt osoba:

Marija Stapar

Zaklada Ana Rukavina

koordinator za medije i akcije

091 542 4012

mare@zaklada-ana-rukavina.hr

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C