Američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Harry S. Truman stigao u Split

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, čija je nosivost do 85 zrakoplova te 20-ak helikoptera,  u subotu prijepodne uplovio je Brački kanal i usidrio se oko dva kilometra od splitske Gradske luke gdje će, u sklopu posjeta Hrvatskoj, boraviti do 9. prosinca ove godine.a.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Republike Havatske, posjet nosača zrakoplova USS Harry S. Truman je potvrda bliskih odnos Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao pouzdanih partnera koji zajedno rade na uspostavljanju i održavanju sigurnosti i prosperiteta u regiji te pokazatelj bogate i intenzivne suradnje.
Nosač zrakoplova USS Harry S. Truman je u sastavu američke 6. flote sa sjedištem u Napulju u Italiji, koja upravlja i sudjeluje u nizu združenih pomorskih operacija najčešće sa saveznicima i partnerima u cilju stvaranja sigurnosti i stabilnosti u Europi i Africi.
“Harry S. Truman” je nosač zrakoplova klase “Nimitz”. Ukupne je dužine 333 metra, širine 41 metar, a gaz mu je 12 metara. Posada broji 4922 člana od kojih 487 časnika, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH.
 USS Harry S. Truman,  koji je u službi od 1996. godine,  jedan je od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta.
USS Harry S. Truman i ostale nosače skupine Nimitz pogone dva Westinghousova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine nešto iznad 30 čvorova (oko 56 kilometara na sat) a nuklearno gorivo se mijenja otprilike svakih 20 godina.
 Na nosačima je raspoređeno do 85 zrakoplova. F/A – 18 Hornet i Superhornet te helikoptera SH-60 Seahawk, zrakoplove za elektronsko izviđanje i “leteće radare” E-2 Hawkeye, a za obranu rapolažu i protuzrakoplovnim raketama Sea Sparrow i protuzrakoplovnim sustavom Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecjevni top.
Nosači zrakoplova obično su na čelu skupine brodova u kojoj se još mogu nalaziti krstarice, razarači, podmornice i pomoćni brodovi.
Nosač USS Enterprise je 2006. godine posjetio Hrvatsku i Split a tom je prilikom američka Medalja časti bila dodijeljena umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu, koji je potomak Petra Hercega Tomicha. Tomich je poginuo na američkom bojnom brodu USS Utah pri japanskom napadu napadu na  američku flotu u Pearl Harbouru a njegova požrtvovnost spasila je živote mnogih članova posade tog broda.
Split su i ranije posjećivali američki nosači zrakoplova: u travnju 1976. USS Saratoga a u svibnju 1979. USS America.

(Hina)

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

14°C