[bar id="22577"]

BUJE: niz kulturnih događanja ovoga vikenda

Ovoga vikenda (23. i 24. 5.) u Bujama će najveći broj događanja u čast svetog Servula biti u znaku umjetnosti. U subotu, 23. svibnja od 19 do 21 sat slijedi prezentacija različitih oblika umjetničkog izražavanja pod nazivom BUJE open ART, a posjetitelji  šetnji starogradskom jezgrom mogu prisustvovati otvaranju izložaba svakih pola sata.
U 19 sati na Trgu sv. Servula (u zvoniku) bit će otvorena izložba dječjih likovnih radova, sudionika ovogodišnjeg 21. Proljetnog natječaja. U 19.30 sati u crkvici Sv. Martina (na starogradskom groblju) bit će otvorena izložba radova Udruge Vetro magico, a slijedi u 20 sati u novoobnovljenoj kuli Sv. Martina izložba fotografija Slađana Dragojevića „CRNO BIJELO MIROVANJE VREMENA“. Ova šetnja starogradskom jezgrom završava otvaranjem samostalne izložbe bujskog umjetnika Saše Dejanovića u Gradskoj galeriji Orsola u 20.30 sati.
Sve će izložbe biti otvorene i u nedjelju cijeli dan, tijekom trajanja manifestacije IstrArt, 13. međunarodnog likovnog natječaja. Sve će se odvijati na Trgu sv. Servula (u slučaju kiše manifestacija će biti preseljena u atrij POU Buje), a dolazak je najavio velik broj umjetnika koji će se natjecati u dvije kategorije. Proglašenje pobjednika zakazano je za 17 sati. Sat kasnije u prostorima Zajednice Talijana organizirano je predstavljanje knjige Valtera Turčinovića “Un falco inciodà partèra”.
Toga dana bit će organizirana i tradicionalna izložba kolača.  Za kraj umjetničkog vikenda u Bujama, amatersko kazalište tRupa u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organiziralo je gostovanje Ri teatra sa komedijom „Dnevnik nogometaša“ s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 30 kn, a dio sredstava će biti izdvojen za humanitarnu akciju „Elma nisi sama – Elma non sei sola“, za malu teško bolesnu sedmogodišnju djevojčicu Elmu iz Buja.
Sve ove manifestacije događaju se u čast bujskog zaštitnika svetog Servula. Njemu u čast u nedjelju će biti održano svečano misno slavlje, a procesija kreće u 10,30 iz crkve Majke Milosrđa do župne crkve sv. Servula. Prije polaska na Trgu slobode bit će obavljen tradicionalni blagoslov grada i polja.
Sve kulturne manifestacije organiziraju Pučko otvoreno učilište Buje, Grad Buje i Turistička zajednica Grada Buja.

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

6°C