Danas (subota) se obilježava “Žablji dan” kako bi se upozorilo na njihovu ugroženost

Danom žaba – Save The Frogs Day, koji se obilježava u subotu (30. 4.), želi se osvijestiti javnost o pitanju izumiranja, ugroženosti žaba i nužnost njihova očuvanja, a i upozorava da je nedavnom procjenom cijele skupine utvrđeno kako je jedna trećina svjetske populacije vodozemaca ugrožena, što je preko 1800 vrsta.

Na svijetu živi oko 5450 vrsta žaba od kojih je prema IUCN-u ugroženo čak 32,5 posto, a u zadnjem desetljeću 165 vrsta žaba je izumrlo, priopćeno je u petak iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije.

Glavni razlog ugroženosti žaba, ali i cijele skupine vodozemaca predstavljaju nestanak njihovih staništa, zagađenje i klimatske promjene. Vodozemci, jedinstvena skupina kralješnjaka koju čini više od 7000 poznatih vrsta, ugroženi su na globalnoj razini. Vodozemci se nalaze u sredini hranidbenog lanca te su važna karika koja povezuje sitnije organizme, poput kukaca, i krupnije, poput ptica i sisavaca.

“Što je to život ako čovjek ne može čuti usamljeni ptičji krik ili prepirku žaba noću oko ribnjaka?”, misao je indijanskog poglavice Seatlle, zapisana 1854. godine.

Dan žaba obilježava se od 2008. godine zadnju subotu u travnju u zemljama diljem svijeta, a zahvaljujući američkoj dobrotvornoj organizaciji Save the frogs! (Hina)

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C