[bar id="22577"]

Deseti susret pišćaca i gunjaca u Marušićima

Tradicionalna fešta u Marušićima, koja se održava u čast zaštitnika sveti Petra i Pavla, bila je u znaku desetog susreta pišćaca i gunjaca, svirača na tradicijskim narodnim instrumentima, prije svega violini i bajsu. Manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije područja sjeverozapadne Istre.

– Suprotno općem mišljenju, uporaba violine u istarskoj tradicijskoj glazbi dokumentirana je već u 17. stoljeću. Ova vrsta glazbe tradicionalno je raširena uglavnom na području središnje i sjeverozapade Istre Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća među ostalim i prisustvom sve većeg broja putujućih svirača. Zvuk gunjaca i pišćaca obogaćivao se kasnije uključivanjem i drugih instrumenata, u prvo vrijeme klarineta i kornete, a kasnije dijatonske harmonike „triestine“. Uloga tih sastava bila je obavezna glazbena pratnja kako svadbenim tako i karnevalskim povorkama, ali je njihova uloga prvenstveno bila svirka za ples – pojasnio je posjetiteljima etnomuzikolg Dario Marušić.

Ove godine u Marušićima je nastupilo 12 grupa iz raznih krajeva Istre, te iz Slovenije, među sudionicima je bilo i mnogih koji su nastupali u Marušićima i koji ne propuštaju ovakve susrete. Organizatori su priredili i slikovni prikaz dosadašnjih susreta, predstavljeni su stari graditelji instrumenata, na feštu su stigli i vlasnici starih vozila sa svojim ljepotanima.

Uvod u feštu bila je četvrti „Tanac na tavolac“, tradicijski ples na daščanom podu. U Paliskima su gostovali članovi umaške grupe Gaia, a plesa je bilo tijekom cijele večeri.

U nedjelju je održana sveta misa posvećena nebeskim zaštitnicima, održani su susreti u malom nogometu i boćanju, te drugi zabavni sadržaji.

Organizatori marušićanske manifestacije su KUŠD “Bratstvo” iz Marušića, MO Marušići i POU Buje, uz potporu Ministarstva kulture RH i Istarske županije.

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C