Dobrodošli novi volonteri

Europska volonterska služba, popularno nazvana EVS, dio je Europskog programa “Erasmus+“, a omogućuje mladima od 18-30 godina da volontiraju do godine dana u drugoj europskoj zemlji te time steknu neprocjenjivo životno i radno iskustvo. Kroz EVS mladi su uključeni u projekt odabrane organizacije te aktivno sudjeluju u svim aktivnostima koje doprinose razvoju lokalne zajednice, ali i njihovom osobnom i profesionalnom razvoju.

Nedavno su u Brtoniglu stigli novi europski volonteri iz Francuske, Makedonije, Italije i Crne Gore. Četvero mladih sudjelovati će u novom projektu Europske volonterske službe pod nazivom S.M.I.L.E. Social, Multicultural and Inclusive Life in Europe“. Agencija za mobilnost i EU programe financira ovaj projekt u sklopu europskog programa “Erasmus+“. Ovaj novi EVS projekt nastavak je šest  prethodnih EVS projekta u kojem je bilo uključeno dvadesetak mladih iz Francuske, Njemačke, Španjolske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Portugala, Bugarske, Poljske, Slovačke, Litve, itd., Dosadašnji sudionici EVS projekata značajno su doprinijeli razvoju pojma multikulturalnosti, mobilnosti i aktivnog građanstva među mladim Istrijanima.

KAKVI SU PRVI DOJMOVI?

Nakon što su u Brtonigli boravili više od mjesec dana, volonteri su odlučili podijeliti s nama njihove prve dojmove. „Prošlo je gotovo dva mjeseca i već se osjećam kao kod kuće…“, rekao je  volonter Vincenzo Pitelli, 24 godina, koji dolazi iz regije Basilicata u Italiji, “…do sada sam upoznao divne ljude, a živjeti i dijeliti sve s osobama koje dolaze iz drugih europskih zemalja pomaže mi da sazrijem“. Magdalena Simovska, 26 godina, dolazi iz glavnog grada Makedonije i priznala nam je da prije odlaska nije imala velika očekivanja. Nakon dva mjeseca promijenila je mišljenje i sada smatra da je sudjelovanje u EVS-u bila jedna od najboljih životnih odluka do sada. „Čudim se kako sam se brzo navikla na novi način života. Živjeti u Bujama preko zime neće biti lako, ali ovo je čarobno mjesto koje me svaki dan očara s nečim novim. Istra je mala regija, koja vrvi od pregršt raznolikih događaja kao što su tematske lokalne zabave, seoske fešte, izložbe, itd.,“. Guillaume Charriere, najmlađi član EVS grupe, ostao je iznenađen kako većina ljudi razumije i priča engleski jezik: “…prije odlaska bilo me je strah da ću imati poteškoća s jezikom s obzirom da ne pričam hrvatski i talijanski, ali do sada nisam imao problema u  komunikaciji sa ljudima. Svi su jako ljubazni i čak pokušavaju pričati Francuski sa mnom, dok je u Francuskoj posve drugačije“. Hrvati su, tvrdi Guillaume, susretljivi i gostoljubljivi domaćini.

Putem EVS aktivnosti, Magdalena, Čedo, Guillaume i Vincenzo biti će uključeni u organizaciji i provođenju aktivnosti Agencije Lokalne Demokracije iz Brtonigle, te će intenzivno surađivati s lokalnim institucijama koje djeluju na području Bujštine. Svojim doprinosom žele postići ostvarenju ciljeva kao što su veća dostupnost i vidljivost informacija o temama kao što su mobilnost, europsko volontiranje, informiranje mladih. U svrhu postizanja bolje informiranosti mladih volonteri će organizirati seminare, razne edukacije, studijske posjete i projekte za mlade općenito.

ZAŠTO EVS?

EVS obuhvaća široki spektar područja u koja se volonteri mogu uključiti: kulturu, mlade, sport, socijalnu skrb, civilnu zaštitu, zaštitu okoliša, umjetnost itd. EVS projekti promiču solidarnost među mladima, zapravo EVS se može definirati kao „služba učenja“ u pravom smislu riječi. Kroz sudjelovanje u volonterskim aktivnostima mladi imaju priliku razviti socijalne vještine, time doprinose svom profesionalnom i obrazovnom razvoju, a njihovo iskustvo učenja formalno je priznato kroz dokument Youthpass.

Osim što su od koristi lokalnim zajednicama, volonteri stječu nove vještine i uče nove jezike te otkrivaju druge kulture. Prakse neformalnog učenja se odražavaju kroz cijeli projekt, a volonteri ne moraju snositi nikakav trošak. Strana organizacija ili organizacija domaćin, iz sredstava koja su im odobrena za njihov projekt od Europske komisije, osiguravaju volonteru: smještaj, hranu, putne troškove, džeparac, troškove izdavanja vize, zdravstveno osiguranje itd.

Želiš saznati nešto više o EVS-u?

Prvi korak je saznati više o mogućnostima mobilnosti u Europi putem Europskog portala za mlade: https://europa.eu/youth/EU_hr

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

11°C