[bar id="22577"]

Dragovan: skidanje imovinskih kartica nepotrebno, ishitreno i neodgovorno

Saborski zastupnik SDP-a Igor Dragovan ocijenio je u srijedu kako je skidanje imovinskih kartica sa internet stranice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bilo nepotrebno, ishitreno i neodgovorno, odbacivši umiješanost parlamentarne većine ili Vlade u donošenje takve odluke.

“Različita tumačenja dvaju neovisnih tijela – Agencije za zaštitu tajnosti podataka i Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa, prelomila su se preko leđa svih dužnosnika, no niti parlamentarna većina, niti Vlada s postupkom tih tijela nemaju apsolutno ništa”, poručio je Dragovan nakon stanke koju je SDP, uz još nekoliko klubova, zatražio u Saboru. Dragovan je najavio kako će Klub SDP-a još danas u proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim će se riješiti taj, po njegovoj ocjeni, potpuno izmišljeni problem.

“Nije nikakvo politikantstvo, nego je svima kristalno jasno zašto je Agencija za zaštitu osobnih podataka to učinila upravo sada, nekoliko mjeseci prije izbora, a nije to otkrila prije šest mjeseci, godinu dvije ili tri ili na početku svoga mandata kada su imenovani. Bez volje vladajućih Agencija za zaštitu osobnih podataka ne bi to učinila”, ustvrdio je HDZ-ov Željko Reiner.

Laburist Dragutin Lesar zamjerio je i Agenciji i Povjerenstvu, kao neovisnim institucijama koje bira Sabor kojemu podnose izvješće o svom radu, jer nisu smatrale potrebnim obratiti se zakonodavcu kako bi razriješio dvojbu, ako je postojala. Ovako su i saborski zastupnici i svi dužnosnic ispali, ni krivi ni dužni, kolateralne žrtve, rekao je Lesar. “Dio medija je otkrio i čudesne podatke iz imovinskih kartica čelnika te Agencije. Ne mogu ne spomenuti sinoćnji javni nastup čelnika kojemu je bilo strašno smiješno pitanje voditelja je li istina da za državni stan u kojemu stanuje plaća stanarinu od 300 kuna, odnosno 303 kune, a čovjek se nije mogao zaustaviti od smijeha”, kazao je.

“Ne podržavamo ovaku mjeru Agencije za zaštitu osobnih podataka, jer smatramo da svi koji smo dužnosnici naprosto smo dužni podastrijeti svojim građanima imovinske kartice”, poručio je u ime HNS-a Milorad Batinić. Mišljenja je kako je riječ o nekvalitetnom iščitavanju određenih zakonskih odredbi, poručivši kako će inzistirati da se imovinske kartice što prije vrate na stranice Povjerenstva.

“Jasno da treba objaviti imovinske kartice, no nisu problem kartice već nečinjenje DORH-a, koji je dopustio da se primjerice 50 lokalnih dužnosnika samo u Istri, pretvarajući javno u privatno, može pohvaliti da je danas teže od dva milijuna eura”, rekao je nezavisni Damir Kajin.

(Hina)

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

6°C