Dvadeseta manifestacija – Dan rajčice – prikupljeno 35.680 kuna

UMAG – Kako bi drugačije mogla proći tradicionalan fešta od rajčice koja se održava punih 20 godina – nego u znaku mnoštva domaćeg pučanstva i stranih gostiju koji ne propuštaju ovu manifestaciju. Po tko zna koji put središnji gradski Trg slobode bio je ispunjen do posljednjeg mjesta starijim generacijama, ali i najmlađima. Dok su stariji u iščekivanju  uživali u društvu sumještana, prijatelja, znanaca iščekujući kušanje neko od jela koje su pripremali vrsni kuhari Kulinarskog saveza Hrvatske, najmlađi su se zabavljali uz omiljenog Podravkinog lika Lina koji ih je uveseljavao. Pored toga poduže vremena djeca su se zadržavala u Linovoj igraonici u kojoj su provodili ugodne sate uz Podravkine grickalice.

Za dobro raspoloženje spočetka manifestacije su se pobrinuli umaške mažoretkinje, članovi puhačkog orkestra Naša sloga iz Babića, a u nastavku večeri umaški glazbeni simbol band Bukaleta. Stoga ne čudi da je fešta u njihovu društvu potrajala do ponoćnih sati. Bilo je vrlo zabavno za sve posjetitelje, ali s posebnim su nestrpljenjem okupljeni iščekivali kušanje jela koja su svojim zamamnim mirisom naviještali užitak koji slijedi. Gost zabavno-gastronomske večeri na 20. Danu rajčice bio je svima nam znani i slavni kuhar Stevo Karapandža.

Vjerovali ili ne, više od tri i pol tisuće porcija više vrsta jela pripremljenih s rajčicom, kako to tradicija potvrđuje „planulo“ je u rekordnom vremenu. Nakon toga se moglo i zaplesati što su mnogi i učinili.

U završnom dijelu ove manifestacije izvršeno je proglašenje najboljih sorta rajčica (danubio, dyno, elko) koje je uzgojio OPG Maurizio Vuch iz Umag, a najveću i najtežu rajčicu imala je po peti put Marija Bok iz Dragonje. Bila je to kapitalna i rekordna rajčica od – 1.702 gr koja je do sada uzgojena.

Na kraju recimo da je od dobrovoljnih priloga pri kupnji jela prikupljeno rekordnih 35.680 kuna za nabavku radiološkog aparata za umaški dom zdravlja.

Za jubilej i rekordna rajčica Marije Bok.

Više o ovoj manifestaciji možete doznati u tiskanom obliku Bujštine potkraj kolovoza.

 

 

15°C
 

 

14°C
 

 

15°C
 

 

15°C
 

 

14°C
 

 

13°C