[bar id="22577"]

Dvadeseta Šparogada u Kaštelu

Podjelom priznanja i prigodnim kulturno-zabavnim programom završeno je dvadeseto izdanje posvećene samonikloj deliciji koja ima sve značajnije mjesto u istarskoj kuhinji i gastro ponudi. Nekadašnja mjesna pučka fešta „ottava“, koja se stoljećima održavala osam dana nakon Uskrsa, na Mali Uskrs, prerasla je u značajnu gastro i turističku manifestaciju dajući veliki doprinos promociji i korištenju divlje šparoge u kuhinjama konoba i hotela.

Uz tradicionalno natjecanje u branju šparoga, središnji dio Šparogade bila je izložba i degustacija raznovrsnih jela i maštovitih kulinarskih kreacija sa šparogama. Svoja su kulinarska umijeća na viđenje i degustiranje donijeli kuhari iz 19 restorana i konoba, od Savudrije do Novigrada, od Umaga do Zrenja, te 15 domaćica iz Kaštela, Buja i drugih mjesta. A na velikom stolu njoki, palenta, razni namazi, rolice, omobolo, kruh, pljukanci, rižoto, pa čak i slatkiši … sve sa šparogama. Brojni posjetitelji su sva jela kušali uz domaća vina.

Ove godine šparoga nije bilo kao nekih ranijih sezona, pa je i berača bilo znatno manje nego proteklih godina. Za ubrane šparoge organizatori su plaćali 75 kuna po kilogramu, a najbolji mac posebno je nagrađen. U konkurenciji su bila samo četiri snopa, a kako se ocjenjivao najljepši, sa kvalitetnim i jednakim šparogama, pobjeda je pripala Marinu Voku koji ne donio 5 kg lijepih i zdravih šparoga. Oko desetak kilograma ubrala je Sandra Đurđević, ali nisu bile sve jednake i jednako kvalitetne, pa joj je pripalo drugo mjesto, dok je treća mjesto pripalo Luki Ražmanu.

Mnogo veća konkurencija je bila u natjecanju za najdulju šparogu. Komisija za mjerenje imala je dosta posla, trebalo je provjeriti koja je najveća od čak 27 šparoga, najviše do sada. I tu su odlučivala utvrđena pravila o izgledu i kvaliteti. Na kraju pobjeda je pripala velikom znalcu sa šparogama Feruču Voku iz Vinjerije koji je sa sinovima Marinom i Koradom dobio priznanje za najveću – 383 cm dugu šparogu.

Jubilarna dvadesetak Šparogada obilovala je nizom popratnih zabavnih, sportskih i drugih sadržaja. Prve večeri održana je sedma smotra klapa na kojoj su nastupile ženske klape Castrum Vallis iz Bala, Rožice iz Marušića i domaće Kaštelanke, te muške klape Solinar iz Pirana, Pergola iz Sv. Petra (Slovenija), Lungomare iz Umaga, Kornarija iz Marušića i domaćini – klapa Castrum Veneris. Na svoj način prilog proslavi dali su i najmlađi na Dječjoj šparogadi. Uz Šparogadu je održan i prvi Šparcar, susret ljubitelja „nabrijanih“, dorađenih  automobila koji su pokazali svu ljubav koju im pružaju, uglavnom mladi vozači, kako izvan tako i iznutra… Došli su i glasni motoristi, pa vozači sa starim automobilima punima nostalgije, održana je biciklijada, ljubitelji hodanja organizirali su svoju turneju po okolici Kaštela, boćari su cijeli dan bili na svom terenu…

Za dugogodišnji rad, istaknute aktivnosti, zalaganje u radu i promicanju ciljeva, te za iznimno veliki doprinos u razvoju i promociji manifestacije u proteklim godinama, priznanja KUŠD Lipa Kaštel u povodu jubileja dobili su Dario Markežić, Darko Krastić, Bruno Vežnaver, Egidio Bulfon, Lorena Počeko – Pištan, Danilo Pištan, Lorela Jakac Blažević, Marija Kramesteter, Klaudio Kramesteter, Lučano Ražman, te Goran Brčić, u posljednjih 6 godina predsjednik Organizacijskog odbora.

Svi dosadašnji predsjednici Mjesnog odbora ili Organizacijskog odbora pripremali su megafritaju sa šparogama i palentu, a porcije su prodavane po simboličnih 10 kuna, u humanitarne svrhe.

Tijekom Šparogade mlade i najupornije u večernjim su satima zabavljali Night Express i grupa Opća opasnost.

Šparogada je ove godine održana pod pokroviteljstvom istarskog župana, a organizatori su bili mjesni KUŠD Lipa, Zajednica Talijana, Boćarski klub i Mjesni odbor Kaštel. Veliku pohvalu zaslužuju organizatori za još jednu uspješnu manifestaciju, a s njima i 70-tak volontera na brojnim poslovima, od kuhinje i posluživanja jela, do brige o natjecanjima i drugih zadaćama. (TZ Buje)

 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

7°C