Edi Kovačić iz Buja pobjednik Luganigade 2017.

Edi Kovačić iz Buja pobjednik je jubilarne 25. Luganigade u Marušićima, natjecanja u pripremanju istarskih kobasica na tradicijski način. Nakon  natjecanja po mjesnim područjima (Buje, Kaštel, Krasica, Marušići, Oprtalj…), na finalno natjecanje došlo je 15 natjecatelja sa svojim kobasicama koje su ponuđene na kušanje i ocjenjivanje. Oko stola s narezanim, svježim, malo prosušenim kobasicama pod brojevima okupili su se ocjenjivači, odabrani među posjetiteljima, njih 21. Bodovanjem je kobasica (luganiga) Edija Kovačića dobila najviše glasova, a samo jedan bod manje dobila je kobasica Davida Šava iz Marušića. Na trećem mjestu je bila kobasica koju je napravio Dante Marušić iz Marušića.

I dok su se ocjenjivači naslađivali i častili nepce ugodnim okusima kobasica, na drugoj strani je deset degustatora ocjenjivalo kroštule, tradicijski istarski kolač. Ove sedme godine održavanja Kroštulade domaćice s područja Marušića, Oprtlja, Grožnjana, Kaštela, pa čak jedna iz Slovenije, bile su vrijedne i na ocjenu donijele čak 20 uzoraka te slastice… Ocjenjivao se izgled, boja, ali najviše okus i opći dojam. A najbolje je kroštule ove godine donijela Greta Vižintin iz Sv. Ivana kod Oprtlja. Drugo mjesto pripalo je kroštulama Ornele Škerlić iz Oskoruša, a treće kroštulama Doriane Bernobić iz Kaštela. Nakon proglašenja najboljih kobasica i kroštula, fešta je nastavljena uz glazbu, fritaju i palentu s kobasicama i čašicu dobrog domaćeg vina..

Drugog dana manifestacije u čast Luganigadi i natjecateljima, unatoč hladnom vremenu cestama i puteljcima Gornje Bujštine vozili su biciklisti, a na šetnju šumskim stazama Kornarije odlučili su se najodvažniji ljubitelji hodanja. Sve ih je po povratku, kao i druge posjetitelje, čekala topla mega fritaja s domaćim kobasicama.

Podsjetimo, još u petak navečer, u okviru Luganigade, održano je natjecanje konoba u pripremanju jela s istarskim kobasicama, a pobijedili su domaćini – kuharska ekipa konobe Atelier iz Marušića. Sudjelovale su još konobe Loggia iz Oprtlja i Stara kužina iz Bertoki (Slovenija).

 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

27°C
 

 

27°C
 

 

27°C
 

 

28°C