Ex tempore Grožnjan: prva i druga nagrada otišle u Rijeku

Prvu nagradu od 2.500 eura na 23. izdanju likovne manifestacije Ex tempore u Grožnjanu dobio je Riječanin Alen Šimoković za rad pod nazivom „Opus Nigrum“. Druga nagrada od 1.500 eura pripala je također Riječanki, Goranki Supin za rad „Snivam“, dok je treću nagradu (1.000 eura) za rad sa neobičnim nazivom „Crne ovce, bijele ovce, crno-bijele ovce“ dobila Sabina Šinko iz Lendave. Nagradu Općine Grožnjan od 5.000 kuna dobila je Katja Smerdu iz Portoroža, dok će nagradnu izložbu u grožnjanskoj galeriji Fonticus imati Bojan Hercigonja iz Rijeke. Pohvaljeni su radovi Tanje Špenko (Ljubljana), Lucije Daniele Rumini (Trst), Bojana Šumonje (Pula), Milana Marina (Umag), Bruna Paladina (Rijeka), Nikoline Butorac (Zagreb), Goranke Supin (Rijeka), Ede Mihovilović (Opatija) i Mije Kešelj (Beograd). Ove godine uvedena je i mogućnost da sami umjetnici odabiru svoje favorite. Nagradu kolega umjetnika dobio je Luciano Grapateggia iz Trsta.
Ove je godine na manifestaciji sudjelovalo stotinjak umjetnika manje nego prošle godine koja je bila jedna od rekordnih. Naime, ove su godine 262 autora u utvrđeno vrijeme prijavila 285 različitih radova, iako je čak bilo pečaćeno stotinu podloga više. Tema je i ove godine bila „Grožnjan – istarski krajolik“. Sve radove ocjenjivao je međunarodni žiri kojim je predsjedao Renzo Grigolon (Trst), a članovi su bili Chiara Pirozzi (Napulj), Giovanna Feluga (Cormons – Gorica), Lorella Limoncin Toth (Buje), Maida Boseglav Japelj (Piran) i Eugen Borkovsky (Grožnjan). Organizatori ove likovne manifestacije bili su Talijanska unija Rijeka u suradnji sa Narodnim sveučilištem iz Trsta, te Općina i Zajednica Talijana Grožnjan.

Ex tempore u Grožnjanu okupi velik broj posjetitelja sa svih strana, slike su krasile grožnjanske ulice, a sviralo se na sve strane. Održana je tradicionalna degustacijska izložba crvenih vina Bujštine na kojoj je 17 vinara darivalo svoja vina posjetiteljima. Pripremljena je izložba gljiva i bijelog tartufa, a sve posjetitelje Zigante tartufi počastili su paštom s tartufima. Prije podjele nagrade na trerasi Belvedere posjetitelje su zabavljali talijanski estradni umjetnici Ornella Serafini i Flavio Furian.

Večer prije u organizaciji Zajednice Talijana Grožnjan održan je kulturno-umjetnički program „Grožnjan pjeva“ u kojemu su nastupili grožnjanski najmlađi pjevači (minicantanti) i Marko Veznaver, pjevali su Ariela Kozlović, Marko Mirosav, Gabriela Antonac, ženska klapa iz ZT Krasica, te skupina „Quei del mureto“ ZT Buje.  Svima su domaćini zahvalili uz prigodan dar.

U programu ovogodišnje manifestacije Ex tempore svoje zasluženo mjesto našlo je i predstavljanje izdanja na talijanskom jeziku knjige Daniela Načinovića „Grožnjan – šarena čitanka iz grada umjetnika“.  Knjiga je na hrvatskom jeziku objavljena 2013. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske Buje. Urednik izdanja Zlatan Varelija je posebno zahvalio Zajednici Talijana Grožnjan koja je financijski podržala izdanje na talijanskom jeziku kojemu je, kao i onom na hrvatskom, poseban pečat daju odlične ilustracije koje je posebno za ovu priliku radila akademska slikarica iz Rijeke Tea Paškov Vukojević. Predstavljanje talijanskog izdanja „Šarene čitanke iz grada umjetnika“ oplemenili su svojim pjesma s Bujštine duo Anita i Dante Marušić, te učenice Marta Gardoš i Sara Kraljević.

 

12°C
 

 

14°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

14°C