[bar id="22577"]

Ex tempore u Grožnjanu – kiša nije omela organizatore i umjetnike

Obilna kiša te posljednje rujanske nedjelje preselila sve je sudionike, 24. međunarodne likovne manifestacije Ex tempore. Ove godine na poziv organizatora odazvalo se 246 autora koji su pečatirali 360 podloga, ali je kao i ranijih godina dostavljeno na ocjenu manje radova – ove godine 255 slika, skulptura, fotografija i drugih oblika izražavanja. U odnosu na prošlu godinu to je 30 radova i 16 autora manje, što je s obzirom na loše vrijeme sasvim dobar odaziv autora iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Makedonije i drugih zemalja.

Prva nagrada od 2.500 eura pripala je Radovanu Kuniću, mladom autoru iz Matulja kod Rijeke za sliku „Crna ovca“. Autoru Radovanu Kuniću prvu nagradu je uručio predsjednik Talijanske unije Rijeka Furio Radin. Druga nagrada od 1.500 eura otišla je u Makedoniju odakle je na ovu likovnu manifestaciju stigla Pandora Apostolska Bazdovska iz Skoplja. Nagradu je umjetnici uručio predsjednik žirija Renzo Grigolon. Treću nagradu od 1.000 eura dobio je Vedran Šilipetar iz Pule, a načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz nagradu Grada umjetnika od 5.000 kuna uručio je Ivanu Konecu iz Oplotnice (Slovenija). Organizaciju izložbe u galeriji Fonticus dobila je austrijska umjetnica Eva Schlitzer. Žiri je pohvalio radove Mirjane Matić iz Višnjana, Darka Šaradija iz Murskog Središća, Jelene Novačić iz Grožnjana, Marija Kontošića iz Pule, Damjana Lakošeljca iz Izole, Mladena Milotića iz Pule te Elvisa Bertona iz Pazina. Većina umjetnika koji su sudjelovali na grožnjanskoj manifestaciji sami su glasovali za svoga favorita, a njihovo priznanje dobili su prvonagrađeni rad Radovana Kunića, te slika slovenske umjetnice Milice Tomšič. Ove godine slike su umjesto po ulicama bile postavljene u galeriji Fonticus te u drugim prostorima, a sve radove ocjenjivalo je žiri u sastavu Renzo Grigolon, Claudio Sivini, Marco Puntin (svi iz Trsta), Bruno Paladin (Rijeka), Majda Božeglav Japelj (Piran) i Eugen Borkovsky (Grožnjan). Organizatori ove likovne manifestacije bili su Talijanska unija Rijeka u suradnji sa Narodnim sveučilištem iz Trsta, te Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Inače, osim likovnog natječaja, u okviru manifestacije održana je promocija knjiga Ester Sardoz Berlessi, a u prigodnom programu u organizaciji Zajednice Talijana Grožnjan, osim malih pjevača i svirača, sudjelovali su grožnjanski zbor Grisium, vokalna skupina Ad libitum iz Brtonigle i zbor Carillon iz Pule.

Velika likovna manifestacija Ex tempore kojom se, po nekoj tradiciji, obilježava i završetak brojnih kulturnih aktivnosti u Gradu umjetnika, imala je i ove godine i dodatne sadržaje koji su, unatoč upornoj i obilnoj kiši, privukli velik broj posjetitelja. Svake godine organizatori pripreme za sve umjetnike i druge goste besplatnu degustaciju crnih vina s područja Bujštine. Svi posjetitelji mogli su besplatno degustirati crna (crvena) vina koja su darovali Đ. Antonac, Cattunar, Celega, Clai, Coronica, Degrassi, Dešković, Gambaletto, M. Ivančić, Kabola, Kozlović, E. Pincin, Prelac, San Zvanini, S. Visintin, D. Zigante i G. Zigante, sve priznati vinari s područja Grožnjana, Brtonigle, Umaga, Buja, Momjana, Oprtlja i drugih mjesta na Bujštini. Teran, refošk, cabernet i druga vrsna vina odlično su prijala uz toplu paštu s tartufima koju je za feštu darovalo poduzeće Zigante tartufi, čiji su radnici podijelili nekoliko stotina porcija.   I ove su godine gljivari Bujštine iz udruge Boletus priredili izložbu osamdesetak vrsta gljiva koje su ubrali u okolici Grožnjana, Marušića i bližih područja. Gljivari su bili vrijedni i u pripremanju namaza od gljiva kojeg je i ove godine Fiorela Srebrnić srdačno nudila posjetiteljima.

Uz toplu paštu i dobro vino nije smetala ni velika gužva natiskanih posjetitelja ispod lođe, a za dobro raspoloženje brinuli su se svirači grupe Šaltin, stalnih sudionika ovakvih događanja. I dok su se jedni zabavljali ispod lođe i u okolnim kafićima, u punoj koncertnoj dvorani su pjevali sudionici festivala Istrovento iz nekoliko posljednjih godina.

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C