[bar id="22577"]

Ginacarlo Zigante šampion Zadra

Najbolje ulje u zatvorenoj boci, odnosno šampion u kategoriji pakovina na 17. Danima masline u Zadru, je ulje proizvođača Zigante d.o.o. iz Kostanjice. U kategoriji pakovina drugo i treće mjesto također su odnijeli Istrani: drugo je pripalo OPG Nina Činića iz Krasice, a treće tvrtki Negri olive iz Labina. Inače, na smotri su najviše zlatnih medalja dobili istarski maslinari, od ukupno 41 zlatne medalje. I do sada su istarski maslinari, posebno oni s područja Bujštine osvajali medalje na toj smotri. Ove godine zlatne medalje dobili su Valmi Coslovich, Silvano Pregara, Marijan Cossetto i Srđan Červar, brončanu medalju dobio je Romano Radešić, a Marino Kraljević priznanje za ekstra kvalitetu.
Dane masline u Zadru organizirala je Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Giancarlo Zigante, u javnosti poznat i kao kralj tartufa, u posljednjim se godinama posvetio maslinama i vinogradu. Sadio je masline i ranije, one mu sad vraćaju.
– Lijepo je to priznanje, jer je to i druženje prijatelja maslinara i uljara, nismo zavidni jedni drugima, veselimo se svačijem uspjehu, jer je to i zajednički uspjeh. Ove godine sam pobijedio ja, Nino je bio drugi, prije nekoliko godina u Zadru je bilo obrnuto – kaže Giancarlo koji sada ima 1600 stabala maslina, uglavnom na području Plovanije. Najveći dio ulja plasira u svojim trgovinama i restoranima, a dio se prodaje i vani.
Pored ulja, Giancarlo je sve prisutniji i kao proizvođač vina, a nedavno je dobio i titulu šampiona u Gračišću za teran (službeno: Terano S. Stefano – gran riserva). Naravno, tu je i malvazija, te druga vina koja puni u prepoznatljive butelje nešto drugačijeg izgleda od standardnih. Teži prije svega kvaliteti, pa onda količinama. Tako i sa uljem.

 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

2°C