Gnam gnam fest u znaku novigradske kapešante

Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova  5. i 6. lipnja u večernjim satima, u novigradskoj lučici Mandrač, prirediti šestu po redu Večer novigradske kapešante, po drugi puta kao dvodnevnu manifestaciju. Riječ je o još jednoj u nizu od ukupno osam manifestacija ovogodišnjeg Gnam gnam festa, gourmet festivala koji je započeo koncem travnja i traje sve do kraja listopada, a koji na svakoj od pojedinih manifestacija valorizira neki od kulinarskih atributa ovoga kraja.

Ovo izdanje Gnam gnam festa posvećeno je novigradskoj kapešanti, školjki jakobovoj kapici, za koju znalci kažu kako je najbolja na svijetu upravo u novigradskom akvatoriju, zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne na Antenalu, odnosno velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom Mirnom u novigradski akvatorij. Te znanstveno utvrđene činjenice, s kojima su se složili i svjetski kulinarski znalci, u Novigradu su odlučili iskoristiti i na primjeren način valorizirati, pa je tako ova morska delicija postala jedan od važnih gourmet aduta Novigrada, te je na koncu dobila i njoj posvećenu gastro-manifestaciju.

Posjetitelje očekuju ukusna i maštovita jela od novigradske kapešante, ali i  drugih školjaka, po promotivnim cijenama, u režiji stalnog gastro-partnera manifestacije, Lagune Novigrad. Moći ćete ovom prigodom uživati i u degustacijskoj ponudi kvalitetnih vina, maslinovih ulja, sira i mliječnih proizvoda, pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, tjestenina, meda… i drugih autohtonih proizvoda ovoga kraja. Ova bogata eno i gastro ponuda dočekat će vas na impozantnom, stotinjak metara dugačkom stolu, postavljenom duž čitave gradske lučice, popularnog Mandrača.

Bit će tu i prodajna izložba rukotvorina i izvornog, rukom rađenog suvenira, kreativna likovna radionica u režiji novigradske udruge Agata, te animacijski kutak za djecu, za kojeg će se pobrinuti ulični umjetnici i zabavljači iz pulske udruge Čarobnjakov šešir. Neće naravno izostati ni odgovarajući zabavno-glazbeni program, u okviru kojega će vas u petak zabavljati Funbox, a u subotu klapa Sveti Pelegrin. Bit će tu i program glazbenog i plesnog folklora, u okviru kojega će se predstaviti FD Umag i novigradski KUD Dajla, te drugi animacijski sadržaji.

U okviru programa u petak vas očekuje i simpatični kulinarski troboj između direktora i direktorica novigradskog i susjednih TZ-a, uvijek s kapešantom kao glavnom namirnicom, dok će u subotu kulinarske vještine prikazati predstavnici medija. Na programu će biti i demonstracija pripreme zanimljivih jela od kapešante na licu mjesta, tzv. show cooking, u kojem će vrsni kulinarski chef Ivan Novosel iz Lagune Novigrad prikazati svoje kulinarsko umijeće i pokazati što se sve s novigradskom kapešantom može učiniti.

U neposrednoj blizini posjetitelje očekuje i prava „ribarska fešta po domaće“, uz tradicionalna jela od ribe i morskih plodova, domaće vino i atmosferu domaće fešte.

Atraktivnosti programa, pored jedinstvene kulise novigradskog Mandrača, bogatstva ponude i sadržaja, doprinosi i posebna produkcija programa, u okviru koje se sva događanja snimaju kamerom i u realnom vremenu prenose (projiciraju) na veliko platno postavljeno na glavnoj pozornici, a čitav je Mandrač ozvučen zvučnicima koji projiciraju ono što se na pozornici i u okviru gastro-stola događa, od predstavljanja kuhara i poljoprivrednih proizvođača, preko show cookinga, do zabavno-glazbenog programa.

 

16°C
 

 

16°C
 

 

16°C
 

 

16°C
 

 

16°C
 

 

17°C