IRB predstavio 3 milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop

Institut Ruđer Bošković (IRB) i projektni tim Grupe Tolić danas su na konferenciji za medije predstavili tri milijuna kuna vrijedan laserski pretražni mikroskop nabavljen u sklopu projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC), dodijeljenog Ivi Tolić prošle godine.

Ravnatelj IRB-a Tome Antičić naglasio je kako se ERC projekti dodjeljuju za najbolja istraživanja u Europi, znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihova istraživačkog rada.

Istaknuo je da se Institut Ruđer Bošković unatoč trenutno ne baš povoljnoj situaciji za znanost, brojnim internim mjerama i pravilnicima nastoji usmjeriti na privlačenje mladih istraživača i novih projekata, a poseban napor ulaže ne bi li izvrsnim znanstvenicima poput dr. Tolić omogućio onakve uvjete za rad kakve imaju na najboljim međunarodnim institucijama.

Tolić je rekla kako za sada ne vidi razliku u uvjetima rada kakve je imala na Max Planck Institutu u Njemačkoj i ovima na IRB-u. Ponosna je na svoj tim mladih istraživača i rezultate koje postižu, a koje je nedavno objavio i ugledan znanstveni časopis Nature Communications. Posebno se zahvalila pomoćnici ministra financija Ivani Jakir Bajo te Kristini Ferara Blašković i Ivani Pavlaković iz MZOS-a koje su osigurale predfinaciranje za nabavku ovog sofisticiranog mikroskopa.

Mikroskop koji su danas, uz dr. Tolić, predstavili doktorandi Renata Buđa, Bruno Polak i Kruno Vukušić koristi brojne tehničke inovacije, a riječ je o najmodernijem mikroskopu za proučavanje živih stanica s mogućnošću laserskog rezanja unutar stanice, prvom takvom u Hrvatskoj.

Ovakav sustav predstavlja idealno rješenje za nježno i brzo snimanje živih stanica te proučavanje staničnih procesa, kao što je organizacija i dinamika diobenog vretena, koji su do sada bili nedostupni klasičnim metodama mikroskopije, objasnili su doktorandi. On, dodali su, omogućuje i izvođenje određenih mikro zahvata unutar žive stanice tako da se laserom visoke brzine i snage određene stanične strukture, poput dijelova diobenog vretena mogu prerezati bez utjecaja na normalnu funkciju stanice te nakon toga promatrati odgovor stanice na nastalu promjenu.

“Ovakav mikroskop omogućuje snimanje bioloških procesa vrlo velikom brzinom uz visoku rezoluciju. Kombinirano s tehnikom laserske ablacije kojom se izvodi precizno rezanje staničnih struktura ovaj mikroskop nam pruža mogućnost da na potpuno novim razinama odgovorimo na postavljena znanstvena pitanja kao što su sile koje djeluju na razdvajanje kromosoma u staničnoj diobi”, objasnila je Tolić.

Iva Tolić dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja i odlikovanja među kojima su i odlikovanje Reda Danice Hrvatske, prestižna europska nagrada za doprinos u područje znanosti o životu – European Life Science Award, nagrada Europskog biofizičkog društva, a jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu Cell, povodom obilježavanja 40. godišnjice, svrstao ju je među 40 najboljih mladih svjetskih biologa. Dobitnica je i nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene’ kao i nagrade MRAK za kreativnost u znanosti.

(Hina)

 

27°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

27°C