[bar id="22577"]

Istra je najuspješnija maslinarska regija na svijetu

VRSAR – U ovogodišnjem sedmom izdanju dvojezičnog, talijansko-engleskog vodiča kroz svijet vrhunskih, svjetskih, ekstra djevičanskih maslinovih ulja «Flos Olei» nalaze se «podaci» o maslinovim uljima iz 49 zemalja s pet kontinenata među kojima su i ulja 50 maslinara iz Istre.

Kako je talijanska regija Lazio u «Flos Olei 2016» zastupljena s 39 uljara, Toskana s 25 uljara, Sicilija s 31, Puglia s 39 uljara a španjolska regija Andaluzija s 45 uljara, istarski maslinari doprinijeli su proizvodnjom visokokvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja da je Istra u 2016 godini najuspješnija maslinarska regija na svijetu.!

Na prigodnoj «pressici» održanoj u Vrsaru izdavači i urednici vodiča  «Flos Olei» Marco Oreggia, jedan od najutjecajnijih poznavatelja maslinovih ulja na svijetu i Laura Marinelli, uručili su istarskim maslinarima ovogodišnje izdanje vodiča «Flos Olei».

Od mogućih 100, najkvalitetnije maslinovo ulje u ovogodišnjem vodiču ima 98 bodova a maslinovo ulje Olea B.B iz Rapca ocjenjeno s 97 bodova (!) dok su ulja OPG Matteo Belci iz Vodnjana, ulje obitelji Ipša iz Oprtlja i ulje Stancije Meneghetti iz Bala te maslinovo ulje Tonin iz Vodnjana, ocjenjena je s visokih 96 bodova. !

Između 50 proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Istre priznanje uvrštenjem u ovogodišnje izdanje vodiča Flos Olei dobile su i tri istarske maslinarke iz uljara Al Torcio iz Novigrada s 93 boda, O.P.G Balija iz Vodnjana s 91 bodom i O.P.G Musizza iz Tar-Vabrige s 90 bodova.

Od 50 uvrštenih maslinara iz Istre čija su ulja ocijenjena u rasponu od 97 do 80 bodova najviše ih je s prostora sjevero-zapadne Istre ( Buje, Savudrija, Novigrad,  Brtonigla). Prema usporedbi ocjena u 2014 – 2016 godine Istarski maslinari imaju vrlo malo bodovne razlike uspoređujući ocjene u protekle tri godine što «govori» i o konstanti proizvodnje visoko kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja na području Istre u kojoj «funkcionira» 130 podruma maslinovog ulja.

Na prigodnom preuzimanju vodiča Flos Olei u Vrsaru prisutni su bili istarski župan Valter Flego i direktor ureda TZ IŽ Denis Ivošević. Vodič Flos Olei u Vrsaru po prvi puta su primila i trojica uljara s područja slovenske Istre, EKO Kmetija, Olično Olje Jenko iz Bertoka i Vanja Dujc iz Kopra s ocjenom ulja 95 odnosno 94 boda.

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

14°C
 

 

13°C