Izvrsni turistički rezultati Novigrada

Petu godinu za redom Novigrad ostvaruje iznimne turističke rezultate, te je u prvih sedam mjeseci zabilježeno 8% više dolazaka i noćenja, što je izniman turistički rezultat, imajući u vidu prošlogodišnji rast noćenja od 13%. Ponovno se očekuju rekordne brojke, te se procjenjuje da će se milijunto noćenje ove godine ostvariti već u drugoj polovici kolovoza, dok je prošle godine ostvareno prvog dana rujna. Po prvi puta u povijesti turističkom Novigradu je to pošlo za rukom 2012. godine, kada je milijun noćenja dosegnuto koncem rujna, da bi se iz godine u godinu milijunto noćenje ostvarilo sve ranije. Ukupno je u prvih sedam mjeseci na području Novigrada boravilo 125.000 gostiju, koji su ostvarili 680.000 noćenja. U usporedbi s prošlom godinom riječ je o povećanju broja gostiju i noćenja od 8 posto.

Novigrad tako po broju realiziranih noćenja premašuje velika turistička središta kao što su Split, Opatija, grad Krk ili pak grad Rab, koji imaju približno isti (ili sličan) broj smještajnih kapaciteta kao i Novigrad, ali koje Novigrad ipak premašuje po broju noćenja. Rezultat je to rasta turističkog prometa u mjesecima izvan glavne turističke sezone poduzetim raznim aktivnostima za dovođenje gostiju u zimskim i proljetnim mjesecima. Produženju sezone pomaže i činjenica kako se iz godine u godinu veliki napori ulažu u razvoj proizvoda odnosno projekata koji se odvijaju upravo u vrijeme izvan glavne turističke sezone. Riječ je o aktivnostima na razvoju aktivnog i sportskog turizma, odnosno biciklizma, nogometa i tenisa, ali i razvoju wellnessa i enogastronomije, čime se Novigrad, zahvaljujući prvenstveno uloženom trudu i marljivom radu ovdašnjih hotelijera, ugostitelja i ostalih turističkih djelatnika, a potom i promotivnim aktivnostima Turističke zajednice, profilirao kao prepoznatljiva truristička destinacija visoke kvalitete. Ove je godine Novigrad ostvario najveći turistički promet u vrijeme predsezone u svojoj povijesti, te je u prvih 5 mjeseci realizirano 45.000 dolazaka i gotovo 150.000 noćenja što predstavlja povećanje od čak 13% u odnosu na 2014. godinu. Uspoređujući podatke od 2010. godine, u petomjesečnom razdoblju je Novigrad posjetilo čak 70% više gostiju koji su ostvarili isto toliko povećanje broja noćenja!

Analizirajući pak turistički promet unatrag 15-ak godina, Novigrad je udvostručio broj gostiju i realiziranih noćenja u odnosu na 2000. godinu! Od tada su u manjoj mjeri povećani smještajni kapaciteti – izgrađena je nova marina s hotelom, izgrađeni su i mali obiteljski hoteli te su u povećani smještajni kapaciteti u kampovima i privatnom smještaju, međutim povećanje kapaciteta nije ni približno povećano u istoj mjeri kao što su dolasci i noćenja gostiju. Trenutni smještajni kapacitet Novigrada je 13.000 ležaja, dok je 2010. bilo približno 10.500 ležaja, što je 20% manje u odnosu na današnji kapacitet. Svakako treba spomenuti veliki rast gostiju s najvećih turističkih tržišta. Najveće povećanje zabilježili su gosti iz Austrije kojih je u prvih 7 mjeseci bilo 26.000 što predstavlja povećanje od čak 22% u odnosu na lani, a njihov broj je udvostručen u odnosu na 2010. godinu! Nešto manji porast ostvaren je i kod Nijemaca kojih je ove godine bilo 13% više u odnosu na lani (18.160), te 30% više u odnosu na 2010. godinu, a sličan porast u odnosu na 2010. godinu ostvarili su i Talijani (9.800). Najbrojniji gosti su uvijek Slovenci – ove godine ostvarili su 44.300 dolazaka (+3%) i 257.000 noćenja (+1%) te je njihov broj također porastao u proteklih 6 godina (+11%). Za istaknuti je svakako veliko povećanje domaćih gostiju kojih je ove godine više za 2% u odnosu na lani, ali se njihov broj iz godine u godinu povećavao, pa je tako od 2010. godine do danas broj domaćih gostiju udvostručen!

Zanimljivo je istaknuti još jedan slikoviti podatak, koji dodatno ilustrira značaj ostvarenih brojki. Naime, Novigrad će do kraja godine ostvariti oko 280 noćenja po stanovniku, što ga svrstava u sam vrh jadranskih turističkih odredišta.

Osim toga, dobra su predviđanja i za razdoblje posezone, pa je za očekivati da će Novigrad i ove godine zabilježiti iznimno dobar turistički rezultat, te premašiti lanjske rekordne brojke.

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

14°C