[bar id="22577"]

Luganigada u Marušićima – natjecanje u pripremanju kobasica i kroštula

Tradicionalna Luganigada, natjecanje u pripremanju istarskih kobasica, okupila je u Marušićima 14 natjecatelja i mnogo više posjetitelja. Prethodno su održane lokalne luganigade u Bujama (dvije), Marušićima, Tribanu, Čepićima, Krasici i Kaštelu, a prva trojica su imala pravo doći sa svojim kobasicama u Marušiće. Četrnaest kobasica ocjenjivala su 22 člana komisije, sastavljene od posjetitelja. Bodovanje je pokazalo da su ove zime najbolje kobasice pripremljene u Bujama. Naime, prvo mjesto sa visokih 70 bodova dobila je kobasica koju je ja natjecanje donio mladi Luca Vigini, učenik 8. razreda bujske Talijanske osnovne škole. Njemu je pripala plaketa i prijelazni pehar. Nešto manje bodova dobila je kobasica koju je pripremio Ireneo Celega, a treći je bio Mauro Vežnaver. Zanimljivo je da su njih trojica bili najbolji i na lokalnoj luganigadi u organizaciji Tajednice Talijana Buje, ali s nešto drugačijim poretkom. Inače, s nešto manje bodova na četvrtom je mjestu bio mladi Alberto Blažević iz Kaštela, a peto mjesto dobila je kobasica Edija Kovačića, lanjskog pobjednika.

Uz natjecanje u pripremanju kobasica održana je i 8. Kroštulada. Deseteročlani žiri ocjenjivao je 17 uzoraka kroštula, a po njihovoj ocjeni najbolje kroštule i ove je godine imala Greta Vižintin iz Sv. Ivana kod Oprtlja, lanjska pobjednica. Drugo mjesto za kroštule dobila je Doriana Bernobić iz Kaštela, a treće Debora Smilović iz Momjana. Četvrta je bila Martina Bernobić iz Kaštela, a peta Fiorela Srebrnić iz Poropata.

Nakon podjele priznanja posjetitelji s natjecateljima u obje kategorije prešli su u dvoranu gdje je sve dočekala ukusna fritaja s kobasicama, uz glazbu, domaća vina i druga pića. Marušićanska Luganigada završila je nedjeljno biciklijadom i rekreativnom šetnjom po Kornariji, a zatim druženjem uz mega fritaju s domaćim kobasicama.
Luganigadu su i ove godine organizirali Mjesni odbor i KUSD Bratstvo, te Turistička zajednica Buje.

 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

5°C