[bar id="22577"]

Martin Adamič šampion 21. manifestacije Oleum olivarum u Krasici

Ekstra djevičansko maslinovo ulje od talijanske sorte maurino proizvođača Martina Adamiča iz mjesta Baredi kod Izole dobilo je 93 boda i proglašeno šampionskim uljem na 21. izdanju manifestacije Oleum olivarum 2018. u Krasici, u konkurenciji od 211 uzoraka maslinovih ulja iz Istre, Dalmacije, Hrvatskog primorja, Slovenije i dijela Italije. Drugo mjesto s bodom manje pripalo je ulju od istarske bjelice iz maslinika Jože Pahora iz Črnog Kala, dok je treće mjesto s istim brojem bodova dobilo ulje od istarske buže OPG Lupić iz Bala. Među prvih deset najboljih ulja sa 91 bodom još su dobitnici zlatnih medalja Ivan Jakovčić (Poreč), Franco Basiaco (Buje), Moreno Vižintin (Gradinje), Željko Karaman (Podstrana), Sandi Jerman (Bošamarin, Kopar), te sa 90 bodova Carlo Zigante (Kostanjica) i OPG Vošten (Sv. Lovreč).

Od rekordnog broja prijavljenih ulja, čak je 200 ušlo u kategoriju ekstra kakvoće, dok je 11 ulja prema broju bodova bilo izvan toga. Da su prošle godine bila vrlo kvalitetna ulja, govori i podatak da se u Krasici dodijeljene čak 92 zlatne medalje, 63 srebrne medalje i 28 brončanih odličja. Sedamnaest ulja je bilo u ekstra kategoriji, ali bez odličja.

Susreti maslinara u Krasici odavno su prerasli istarske okvire, a ta je manifestacija dala velik doprinos razvoju maslinarstva i podizanju kvalitete maslinovog ulja u cijeloj Istri. Spomenuto je to i prilikom službenog otvaranja manifestacije kada je sve izlagače, goste, posjetitelje i druge sudionike u ime Mjesnog odbora Krasica, jednog od organizatora, pozdravio Ecio Cinić i zahvalio svima koji su pomogli održavanje ove manifestacije. Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin je uz zahvalu iskazao zadovoljstvo što je manifestacija u Krasici postala prepoznatljiva i izvan granica naše zemlje, te što se ove godine na gospodarskom sajmu okupilo četrdesetak uljara i drugih izlagača s raznim domaćim proizvodima, od ulja, vina, meda, rakija, sira, tjestenine, opreme za maslinarstvo i drugih proizvoda.

Otvarajući gospodarski sajam i susrete Oleum olivarum, pročelnik Upravnog odjela IŽ za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Ezio Pinzan je naglasio da Istarska županija posljednjih godina puno ulaže u maslinarstvo što je donijelo prepoznatljivost Istre i po maslinovom ulju, a ugledni svjetski vodič Flos olei proglasio je po treći put zaredom Istru najjačom svjetskom regijom po kvaliteti maslinovog ulja.

– To je rezultat truda naših maslinara koji redovito prate i usvajaju nova tehnološka rješenja, na čemu treba i dalje raditi. Ono što nam predstoji i čega smo svjesni je povećanje količina izuzetno kvalitetnog maslinovog ulja, što znači da moramo tražiti novo tržište, povezati maslinarstvo s turizmom, Europi i cijelom svijetu približiti mogućnost da kušaju naše ulje, rekao je Pinzan.
Gospodarski sajam bio je otvoren i drugog dana manifestacije koja je obilovala dobrom gastro ponudom i glazbeno – zabavnim programom.

Likovni natječaj

Drugog dana održan je i 16. likovni natječaj na temu maslinarstva koji je okupio 54 umjetnika. Prvu nagradu od 30 litara maslinovog ulja dobio je Ukrajinac Eduard Belsky koji već tri godine živi u Izoli, od ukupno osam u Sloveniji. Drugu nagradu po ocjeni žirija dobio je Francuz Vianney Lefebvre koji tek godinu dana boravi u Izoli, dok je treća nagrada pripala Saši Dejanoviću iz Buja. Sedam sponzora otkupilo je isto toliko slika s natječaja. Sliku Duilija Trošta iz Rovinja otkupila je uljara Benvegnu iz Krasice, dok su Željko Gucunski i Franco Basiaco otkupili dvije slike Livija Zoppolata iz Trsta. Sliku Else Delise iz Trsta otkupio je Giorgio Clai, sliku Mladena Milotića iz Pule sponzorirala je TZ Brtonigla, nagrađeni rad Saše Dejanović iz Buja otkupio je Grad Novigrad, a sliku Slavice Oplanić iz Novigrada otkupila je Snježana Nazarević.

Organizatori manifestacije Oleum olivarum su Mjesni odbor Krasica, Turistička zajednica grada Buja i Zajednica Talijana Krasica, pod pokroviteljstvom Grada Buja i Istarske županije.

 

 

 

 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C