[bar id="22577"]

MARTINJE U MOMJANU: Tomaz, Sinković i Degrassi muškatiri 2016.

Po ocjeni posjetitelja, titulu Muškatira od Momjana za 2016. godinu dobio je motovunski vinar Klaudio Tomaz čiji je bijeli muškat iz prošlogodišnje berbe dobio najviše glasova. Samo jedan glas manje dobio je momjanski muškat od prosušenih bobica iz 2009. godine Libera Sinkovića iz Sv. Maura kod Momjana, dok su na treće mjesto posjetitelji degustiranjem svrstali muškat iz 2015. godine Morena Degrassija iz Bašanije. Najboljim muškatirima priznanja je uručio bujski gradonačelnik Edi Andreašić. Bilo je to finale ovogodišnjeg momjanskog Martinja na kojemu je u Kući muškata bilo ponuđeno 35 uzorka mladog i starog muškata, najviše s područja Bujštine i cijele Istre, te iz Slovenije i Italije, a jedan uzorak stigao je čak iz Makedonije. Uz muškat, vinoljupci su mogli degustirati i druga vina proizvođača s područja Momjana i okoline.

Inače, program  momjanskog Martinja bio je pun zabavnih, glazbenih, sportskih i drugih sadržaja. Još u prošli petak slavljenje momjanskog zaštitnika svetog Martina počelo je svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, nakon čega je obavljen prigodan obred krštenja mladog vina, a zatim su mnogi degustirali mladi muškat iz podruma obitelji Brajko. Održan je i prigodni kulturno-umjetnički program u organizaciji Zajednice Talijana Momjan, a otvorena je i izložba o povijesti zračne pošte u Srednjoj Europi. Momjanom su kružili i zajedno slavili motoristi i biciklisti, a u nedjelju navečer održan je i susret harmonikaša na kojemu je nastupilo najviše mladih harmonikaša iz Novigrada, Buzeta, Barbana, Ljubljane, Trsta i drugih mjesta. Momjanski gosti bili su i članovi Limene glazbe ZT Buje koji su zabavljali posjetitelje Martinja, a za mlade i sve druge svaku večer svirao je neki od rock sastava.

Gosti su posjećivali i neku od kantina koje su otvorile svoja vrata za Martinje, nudeći mlado i staro vino, kao i gastro specijalitete. U sklopu Martinja ispod masline kod župne crkve sv. Martina postavljena je spomen ploča kao zahvalnica pokojnom Danteu Tuljku na darovanju masline.

Na sam dan sv. Martina, obavljeno je krštenje mladog vina u Bujama, na vrhu kule svetog Martina.

 

 

 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

8°C