Muškatu momjanskom zaštićena oznaka izvornosti

Ministarstvo poljoprivrede RH dodijelilo je oznaku izvornosti za vino „Muškat momjanski – Il Moscato di Momiano“. Službeno je to danas (četvrtak) prezentirano u vinariji Kozlović, o čemu su govorili gradonačelnik Buja Edia Andreašić, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovičić, predsjednik Udruge Vio Momilianum Gianfranco Kozlović i Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.
Udruga Vino Momilianum imala je zaštitu izvornosti kao jedan od glavnih zadataka, na čemu im je veliku potporu dao i Grad Buje, odnosno gradonačelnik Edi Andreašić.
– Zahvaljujući pogodnom položaju i mikroklimi, kao i specifičnom materijalu, vino muškat momjanski je jedinstveno u svijetu. Jako smo ponosni na dobivenu zaštićenu oznaku izvornosti, što nam je bio i jedan od glavnih ciljeva – rekao je Andreašić.
Predsjednik Udruge Vino Momilianum Gianfranco Kozlović je govorio o važnosti dobivanja oznake zaštite izvornosti, zahvaljujući bujskom gradonačelniku na uloženom trudu u ovom poslu.
– Ovo što imamo je bogatstvo naslijeđeno od naših predaka, što treba čuvati i njegovati, jer to je dio naše baštine. Treba to bogatstvo oplemeniti i unapređivati – dodao je Kozlović, dok je Marijan Bubola govorio o karakteristikama muškata momjanskog i njegovim specifičnostima s obzirom na usko područje na kojemu se uzgaja.
– Samo kvaliteta garantira uspjeh, a ovdje je vrhunska kvaliteta vina zahvaljujući ljudima koji su se opredijelili za promjene u tom cilju. Čestitam Udruzi i svima drugima koji su dali doprinos aktivnostima da se dođe do ove vrijedne valorizacije, odnosno oznake izvornosti za momjanski muškat – poručio je Ivan Jakovčić.
Vjeruje se da će dobivanje zaštićene oznake izvornosti potaknuti nove proizvođače ovog specifičnog grožđa i vina na uskom momjanskom lokalitetu, a to je i veliki poticaj i sadašnjim proizvođačima na snažniji iskorak i na europsko tržište.

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

11°C