Na plaži Sol Katoro u naselju Polynesia podignuta Plava zastava

Na umaškoj plaži Sol Katoro u Istraturistovom turističkom naselju Polynesia zavijorila se ponovno Plava zastava. Ova turistička oznaka dodijeljena zbog poštivanja međunarodnog ekološkog programa zaštite mora i priobalja dodjeljuje se samo za jednu sezonu, a u prisutnosti direktora Istraturista Ronalda Korotaja te gradonačelnika grada Umaga Vilija Bassanesea koji su zajedno podigli ovu prestižnu oznaku, potvrđena je, kvaliteta ove plaže i mora.

Plava zastava danas je najpriznatiji model ekološkog odgoja i obrazovanja i obavješćivanja javnosti, kada je u pitanju briga za more i obalni pojas, a posebno za obalne prostore koji trpe najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine. U Hrvatskoj se program Plave zastave za plaže i marine provodi od 1998. godine.

- Istraturist kontinuirano ulaže u razvoj svojih turističkih usluga, pa tako i u razvoj plaža koje su zaista jedan od najvažnijih turističkih prednosti. Plaže i more prirodna su bogatstva koja trebamo čuvati. Pri uređenju plaža vodimo se ekološkim standardima i suvremenim arhitektonskim rješenjima, pazeći da se poštuju prirodne zakonitosti te smo ponosni što je kvalitetu prepoznala i udruga Lijepa Naša te nam, i ove sezone, dodijelila Plavu zastavu – istaknuo je direktor Istraturista Ronald Korotaj.

Na području Umaga prve Plave zastave podignute su još 2001. godine, a broj plaža kojima se dodjeljuju svake godine je veći. Rezultat je to sustavnog pristupa Istraturista u održavanju i razvoju plaža te brizi za čisto more i okoliš. Posjetitelji plaže Sol Katoro i ove godine tako mogu biti sigurni da se plažom upravlja sukladno najvišim standardima zaštite mora i priobalja.

Koliko je važno osvijestiti te preuzeti brigu o okolišu koji nas okružuje pokazali su i mališani umaških dječjih vrtića koji su u sklopu radionice učili o recikliranju i sigurnosti na plaži te na ovom događaju nagrađeni i diplomama za predan rad.

Kako bi ovaj događaj ostao u lijepom sjećanju, osim Istraturista i grada Umaga pobrinula se i domaća vokalna skupina Istravaganti koja je uveličala podizanje Plave zastave izvedbama himne i skladbe „Krasna zemljo“.

 

 

 

 

 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

14°C