[bar id="22577"]

Novigrad prvi u Hrvatskoj po izdvajanjima «per capita» za sport i rekreaciju

Portal gradonačelnik.hr, koji prati i analizira rad i aktivnosti gradova i općina te njihovih čelnika, analizirao je i koliko su hrvatski gradovi u prošloj godini izdvojili sredstava za sport i rekreaciju svojih građana. Temelj analize bili su podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu. Tom analizom utvrđeno je kako je tek deset gradova u RH za sport i rekreaciju izdvojilo više od deset posto svojeg proračuna, a među njima je i Grad Novigrad-Cittanova.

Novigradu je pripalo 8. mjesto prema izdvajanjima za sport i rekreaciju u odnosu na ukupni gradski proračun. U 2016. izdvojeno je 15,27 posto ukupnog gradskog proračuna. Prvi je na ovoj listi Grad Zabok, s 30,64%, a od istarskih gradova među prvih deset našao se još Labin, s 18,03 posto proračuna izdvojenog za sport i rekreaciju.

Kada se promatraju izdvojena sredstva prema broju stanovnika (per capita), s 1.505 kuna po stanovniku izdvojenima za sport i rekreaciju u 2016. godini Novigradu pripada prvo mjesto u Hrvatskoj ! Na drugome je mjestu Zabok, a od istarskih gradova tu su još Labin i Poreč.

– Drago mi je da ovi pokazatelji ilustriraju napore koje Grad ulaže u razvoj sporta i rekreacije za naše sugrađana, kaže gradonačelnik Anteo Milos. Novigrad je sredina koja brine o razvoju sporta i rekreacije, višegodišnjim ulaganjem u izgradnju i održavanje sportske infrastrukture, tako i kroz redovite proračunske dotacije sportskim klubovima  u Novigradu

Kada govorimo o sportsko-rekreativnoj infrastrukturi koja je izgrađena javnim novcem, iz gradskog proračuna, onda možemo istaknuti sportsku dvoranu, dva nogometna terena (od kojih je jedan s umjetnom travom), četiri tenis terena, dva igrališta za odbojku na pijesku, dva boćališta, ali i 25 polivalentnih dječjih igrališta ističe Milos. Sva ta sportsko-rekreativna infrastruktura iziskuje i kvalitetno održavanje, a samim time i financijska izdvajanja iz gradskog proračuna, što je još jedan vid izdvajanja za sport i rekreaciju.

Novigrad je odavno prepoznao važnost sporta i rekreacije, ističe gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. Postigli smo  zavidne rezultate u popularizaciji sporta kao životnog opredjeljenja ali i kvalitetu sportske infrastrukture. Povećali smo broj i poboljšali opremljenost sportskih objekata, a podigli smo i razinu sportsko-pedagoškog rada s mladima.

 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

6°C