[bar id="22577"]

Novosadske Frajle : Uvijek rado dolazimo u Umag i cijelu Istru

Marija Mirković, Nataša Mihajlović, te sestre Jelena i Nevena Buča – ili jednostavnije ženski kvartet The Frajle. Ove su mlade djevojke udružile svoje odlične vokale, dvije akustične gitare i sjajnu kostimografiju. Dovoljno za sve veću popularnost, koja im na ovim prostorima raste iz dana u dan. Slušatelji i u Hrvatskoj sve više uživaju u njihovim obradama drugih pjesama, koje u njihovoj izvedbi zvuče potpuno drugačije i osvježeno, do njihovih pjesama. Novosadske The Frajle su publici poznate od 2009. godine, a svoju su glazbu predstavile u većem dijelu regije.

– Međusobno se poznajemo još sa novosadske glazbene scene, pa smo 2009. godine došle na ideju da odemo nas četiri na more, bez naših bendova, da imamo par nastupa i da to bude praktično jedan zanimljiv glazbeni izlet. Tada smo shvatile da smo čarobna formula za dobru atmosferu, sjajno prijateljstvo, da imamo iste ciljeve, ambicije i snove. Publika nas je i poslije toga tražila, mediji su se ubrzo zainteresirali za nas. Mi smo shvatile da je to naša prigoda da se naša glazba proširi i dalje. I evo nas! – govori Jelena Buća.

Mnogi se pitaju odakle upravo ovaj naziv za bend.

– Trebao nam je naziv koji karakterizira ženski bend, podneblje odakle dolazimo, pa su frajle bile idealan naziv. to je zapravo arhaičan naziv za gospođicu. Naša glazba je upravo sinteza četiri različita senzibiliteta, prožeta radošću, pozitivizmom, životnim pitanjima iz našega ugla. Neki kažu da je to vojvođanski tango, a mi kažemo frajlovska formula za dobru zabavu. Ante Gelo nam je vođa benda i naš glazbeni kapetan. “Runjićeve večeri” su nam otkrile da nam pjesme Zdenka Runjića savršeno leže, pa smo ih već četiri napravile u našim aranžmanima. Gostovale smo Oliveru, Neni Belanu na koncertu, a sa dosta hrvatskih glazbenika smo odlični prijatelji – govore Frajle.

Ženski bend iz Novog Sada svojim nastupima oduševljava po cijeloj Hrvatskoj. Posebno pamte i nastupe u Istri, tako i onaj na Bujštini.

– U Umagu smo prvi put nastupale kao gošće Oliveru Dragojeviću na ATP turniru. Osjećaj je bio fenomenalan, stati na scenu rame uz rame sa njim. I prošle smo godine bile na ATP turniru, a uz to imale smo koncerte po Istri, gdje i privatno dolazimo. Obožavamo istarsku kuhinju, vina, prirodu i ljude. Uvijek se rado vraćamo tamo – naglašavaju Frajle.

“Naš prvi album sa putovanja” upravo i jest njihov prvi album, a pjesme su nastajale na tonskim probama, u automobilima, u iščekivanju koncerata, u raznim gradovima…

– Nas je život na kotačima i sve to pokušavamo prenijeti u stihove i note. U posljednje vrijeme više nastupamo po festivalima, trgovima, kazalištima, domovima kulture. I takvi koncerti počinju malo ranije. Ali, klupska atmosfera je specifična i tako smo i počele, pa s vremena na vrijeme volimo da se vratimo u klub. Imamo divnu publiku, koja nas prati u stopu i do kasnih sati. Uzori su nam svi ljudi koji su se borili i ustrajali u svojim snovima, iako se to činilo nemogućim, svi heroji koji su uspjeli u tome da ostvare svoju sreću, ma gdje ona bila! Slobodno vrijeme provodimo svaka na svoj način, jednostavno punimo baterije. Za nove izazove – dodaje Jelena Buča.

A izazova će u ovoj godini biti dosta. Među mnogobrojnim nastupima ipak jedan posebno iščekuju, onaj zagrebački. U Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ nastupaju 22. travnja. To je zasigurno i koncert koji će privući i veliki broj obožavatelja iz Istre.

 

18°C
 

 

16°C
 

 

18°C
 

 

18°C
 

 

18°C
 

 

14°C