[bar id="22577"]

Otvoren Tuberfest u Livadama

Livade – U svjetskom centru bijeloga tartufa Livadama  danas je u organizaciji TZ općine Oprtalj otvoren 22.Tuberfest – sajam tartufa i poljoprivrednih proizvoda.

– Prvi sajam održali smo prije 22 godine pod kamionskim ceradama. Bili smo hrabri i uvjereni da je tartuf kao prirodni resurs našeg podneblja značajan za razvoj ovog područja i da ga možemo valorizirati. Danas su Livade poznate u cijelom svijetu upravo po istarskom bijelom tartufu i više nismo pod ceradama, već imamo više od 1.000 kvadrata natkrivenog prostora u dva vikend-sajma – Tuberfesta i Zigante tartufa, istaknuo je oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

Zamjenica župana Gussepina Rajko otvorila ovu vrijednu gospodarsku manifestaciju koja je i ove godine okupila veliki broj izlagača.  Pod velikim izložbenim šatorom svoje autohtone proizvode, vino, sir, pršut, med, maslinovo ulje, i dakako nezaobilazni tartufi privukli su na degustaciju proizvoda veliki broj posjetitelja, čemu je pridonijelo i prekrasno sunčano vrijeme. Pod šatorom je smješteno 35 izlagača a na vanjskom prostoru još je 15 štandova nudilo razne proizvode.

Posebno je bio posjećen štand Humanitarne akcije Talijanske zajednice Livade – Gradinje na kojem su nuđeni domaći kolači što su ih ispekle žene ovoga podneblja, ali i stilske rukotvorine djevojčica  Alison, Melise, Lane Ivančić a pomagale su im Petra Šorgo i Belma  Kadrić Mušadinović.  Dakako već tradicionalno su u okviru sajma  pripremana jela sa tartufima , pokazno traženje tartufa i izbor najvećeg tartufa.  Goste je zabavljao Tuber quartet  a kroz cjelodnevni program vodila Zdenka Gudelj.

Sajam se održava i sutra, a vrata otvara u 13 sati. U 14 sati je show cooking, promotivna degustacija jela s tartufima. Slijedi biranje i ocjenjivanje najvećeg tartufa sajma, licitacija tartufa te zabavni program.

 

19°C
 

 

19°C
 

 

19°C
 

 

19°C
 

 

19°C
 

 

14°C