[bar id="22577"]

Ovog vikenda 20. Oleum olivarum u Krasici

 

Ovogodišnji jubilarni 20-ti susreti Oleum Olivarum održavaju se u subotu i nedjelju, 11. i 12. ožujka.  Otvorenje manifestacije predviđeno je za subotu 11. ožujka  u 12:00 sati kada se otvara i sajam ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Stručno predavanje o gnojidbi maslona Plantella gnojivima održat će Milica Sekulić savjetnik za Unichem Agro. Doktor Ivica Vlatković održati će predavanje o metaboličkom sindromu sa utjecajem maslinovog ullja u prevenciji njegovih posljedica.

Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja, održati će vođenu degustaciju maslinovog ulja koja uvijek privlači pažnju velikog broja posjetitelja. Isto tako Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja voditi će kušanje i karakterizaciju mirisno okusnih svojstava djevičanskih maslinovih ulja iz Istre, Dalmacije, otoka Krka, Slovenije i Italije.

U sklopu sajma ekstra djevičanskog maslinovog ulja posjetiteljima se  na štandovima uz ekstra djevičansko ulje nude i tradicionalna istarska jela, pršut, sir  te vino, med kao i ostali autohtoni proizvodi. Zainteresirani će moći obići i desetak kušaonica maslinovog ulja koje će za vrijeme trajanja manifestacije biti otvorene na području Krasice.

Tijekom proteklih godina broj uzorkovanih maslinovih ulja je značajnom u porastu. Od održavanja prve manifestacije (1998.), kada je uzorkovano svega 18 uzoraka, 2017. godine ovaj se broj popeo na čak 170 uzoraka iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slovenije i Italije. Po okončanju fizikalno-kemijskih analiza koje je obavila tvrtka NIK – analiza d.o.o. iz Zagreba, senzorsku analizu zaprimljenih uzorka maslinovog ulja provodila je Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja u suradnji sa panelom Znanstveno-raziskovalnog središča Univerze na Primorskem iz Kopra (koji je ujedno i ovlašten panel u Sloveniji). Senzorska analiza djevičanskih maslinovih ulja provodi se u skladu sa standardom Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje – Opća metodologija za senzorsku ocjenu djevičanskog maslinovog ulja.

Završnim izvještajem utvrđeno je 155 uzoraka ekstra kakvoće – 91%, dok 15 uzoraka nije ušlo u navedenu kategoriju – 9%. U   kategoriji   maslinovih  ulja  ekstra  kakvoće  dodijeljeno je: 47 zlata – 31% od ukupnog broja uzoraka MU ekstra kakvoće, 66  srebra – 43%,  24  brončanih odličja – 15%, te 18 ulja extra kategorije bez odličja – 11%. Nagrade će maslinarima biti dodijeljene u subotu u 18,30 sati.

U sklopu jedinstvenog međunarodnog likovnog natječaja, dodjeluju se nagrade autorima za umjetnička djela na temu masline, a u umjetničkoj galeriji “Tigor” u Donjim Baredinama bit će otvorena izložba radova Mirjane Matić. Podjela nagrada za likovni natječaj predviđena je za nedjelju, 12. ožujka 2017. u 17:30 sati

Organizatori manifestacije su Mjesni odbor Krasica, Turistička zajednica grada Buja i Zajednica Talijana Krasica, a sajam se odvija pod pokroviteljstvom Grada Buja i Istarske županije.

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

12°C