[bar id="22577"]

Pedofili tajne Facebook grupe koriste za razmjenu slika djece

Pedofili se koriste tajnim grupama na Facebooku kako bi razmjenjivali slike djece, javlja u petak BBC i pojašnjava da postavke na toj društvenoj mreži  omogućuju otvaranje grupa čije sadržaje mogu vidjeti samo članovi, dok su ti sadržaji nevidljivi za sve ostale korisnike.

Engleska povjerenica za djecu Anne Longfield tvrdi da Facebook ne čini dovoljno za nadzor tih grupa i zaštitu djece, no FB tvrdi da je ustrajan u uklanjanju “sadržaja koji ne bi smio tamo biti”.

Istraga BBC-a je pokazala da postoji niz tajnih grupa na Facebooku koje su otvorili muškarci zainteresirani za seksualne odnose s djecom, a među njima je i jedan osuđivani pedofil koji se nalazi u registru seksualnih prijestupnika. Grupe imaju nazive koji jasno upućuju na njihov sadržaj i obiluju pornografskim i vrlo sugestivnim slikama djece. Korisnici ispod njih objavljuju seksualno eksplicitne komentare.

“Pronašli smo stranice specijalizirane za slike djevojčica u školskim odorama popraćene opscenim komentarima”,  javlja BBC.

Članovi pedofilskih grupa na Facebooku “materijale” kradu iz blogova i modnih kataloga, a često sami potajice snimaju djecu na javnim mjestima. Facebook tvrdi da Zaklada Internet Watch radi na popisu internetskih stranica sa sadržajem seksualnog iskorištavanja djece i ako se ijedna pronađe na FB-u automatski se ukida.

BBC, međutim, tvrdi da nije baš tako te da su u jednoj tajnoj grupi pod nazivom “slatke školarke” pronašli sliku 10-godišnje djevojčice ispod koje su bili komentari “njam, njam” i drugi prostački komentari, no Facebook je odgovorio da to ne predstavlja kršenje “standarda”.

BBC je Facebooku prijavio jednu cijelu grupu s neprimjerenim sadržajem od 20 fotografija djece, nakon čega su korisnici sami uklonili neke slike, dok je Facebook maknuo samo četiri.

BBC je osim Zaklade o tajnim grupama pedofila na Facebooku obavijestio i Nacionalnu agenciju za zločine.

Na Facebooku postoji mogućnost otvaranja grupa koje su javne, zatvorene i tajne.

(Hina)

 

18°C
 

 

16°C
 

 

18°C
 

 

18°C
 

 

18°C
 

 

15°C