Poreč je na pragu prerastanja u zeleni grad

POREČ – Zaštita prirodnog okruženja, resursa vode i održivi razvoj, jedini je cilj Europskog projekta Poreč – sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča. Svaki pokušaj politiziranja tog projekta, a u posljednje vrijeme ih ima, osuđujem, rekao je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić u razgovoru s novinarima  kojem su prisutni bili i čelnici Odvodnje Poreč d.o.o, direktor Milan Laković i tehnički direktor Srđan Mažar.

Projekt sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje težak pola milijarde kuna i najveći je u Hrvatskoj kada je u pitanju ulaganje financijskih sredstava u komunalnu infrastrukturu iz Europske unije, rekao je Štifanić zahvalivši se sugrađanima na strpljenju budući će radovi, koji moguće i remete svakodnevicu grada, građanima donijeti čisto more, okoliš i vodu.

Ugovoreno je 5 komunalnih projekata ukupne vrijednosti pola milijarde kuna s kojim iznosom je Poreč jedini grad u Hrvatskoj koji realizira svoj komunalni program sredstvima iz EU rekao je direktor Milan Laković a s kojim će Poreč biti uz bok gradova koji imaju 90 posto priključaka na kanalizaciju dok je prosjek u Hrvatskoj 45 a u Istri 55 posto. Projekt odvodnje s pročistačima  neprocjenjiva je dobrobit zaključak je Milana Lakovića .

Prema riječima tehničkog direktora Odvodnje Poreč Srđana Mažara, po projektu je ugovoreno 28 gradilišta od kojih je već 17 «zatvoreno». Ugovoreno je i polaganje 85 kilometara kolektora a položeno je već 81 kilometar cijevi. Od predviđene 32 nove crpne stanice završena je montaža 26 a obavljena je i rekonstrukcija 38 crpnih stanica.

U Ugovorima EU projekata nalazi se i izgradnja 4 uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, glavni sadržaj porečke komunalne infrastrukture vrijedan oko 300 milijuna kuna uz dodatnih osam milijuna kuna koliko će trebati još  izbrojati za kupnju opreme za održavanje i upravljanje sustavom odvodnje.

Prema riječima Mažara radovi na proširenju kanalizacijske mreže primiču se završetku i trebali bi biti gotovi, u djelu polaganja asfalta na zatvorenim gradilištima do 25. lipnja ove godine uoči početka glavnog dijela ovoljetne turističke  sezone.

 

12°C
 

 

14°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

14°C