[bar id="22577"]

Predsjednica Grabar-Kitarović u Balama s predstavnicima talijanske zajednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu se u istarskom mjestu Bale sastala s predstavnicima talijanske zajednice, izrazivši zadovoljstvo što talijanska manjina na ovim prostorima njeguje svoj jezik, kulturu i drugo nasljeđe, te je rekla kako će surađivati s vlastima Talijanske Republike da se i prava hrvatske zajednice u Italiji, ne samo moliških Hrvata, ostvaruju u najvećoj mogućoj mjeri.

Grabar-Kitarović je Bale posjetila u sklopu svoga boravka u Istarskoj županiji, gdje je u ponedjeljak u Puli na četiri dana premjestila Ured predsjednice Republike.

Predstavnike talijanske zajednice na susretu u Balama je predvodio predsjednik Talijanske unije Furio Radin, a nazočio je i Paolo Palminteri, generalni konzul Republike Italije u Rijeci.

Predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila da će talijanska zajednica u Hrvatskoj i nadalje imati njenu snažnu potporu u njegovanju svoga kulturnog nasljeđa.

“U tome ću im kao predsjednica pomagati koliko god budem mogla te surađivati s vlastima Talijanske Republike da se i prava hrvatske zajednice u Italiji, ne samo moliških Hrvata, ostvaruju u najvećoj mogućoj mjeri”, istaknula je predsjednica Republike.

Spomenula je i multikulturalni život u Istarskoj županiji i toleranciju kao veliku vrijednost Istre.

Izrazila je uvjerenje da će se i u ostalim dijelovima Hrvatske u potpunosti provoditi sve odredbe zakonodavstva koje se tiču prava nacionalnih manjina, vodeći računa o zakonima koji propisuju da sve to mora ići na korist suživota i napretka lokalnih zajednica.

“U nekim područjima za to je potrebno vrijeme, no treba znati da ničija nacionalnost ne ugrožava druge, to je naprosto bogatstvo Hrvatske”, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim razgovorima s hrvatskom predsjednicom, u prvom redu, kako je rekao, “zbog toga što je čuo da će predsjednica pomoći pripadnicima talijanske manjine”.

“Mi računamo na njenu pomoć. Pitanje dvojezičnosti i školstva su dva osnovna pitanja za nas i zato smo zadovoljni njenim obećanjem da će nam pomoći”, kazao je Radin.

(Hina)

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

9°C