[bar id="22577"]

Predsjednik Sabora Reiner čestitao Međunarodni dan žena

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner uputio je u utorak čestitku u povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka, poručivši kako proces postizanja jednakopravnosti žena još nije završen, zbog čega svi u društvu moraju težiti ujednačenom sudjelovanju žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju.

 “Premda je borba žena za jednakopravnost započela još početkom dvadesetog stoljeća, taj proces još uvijek nije završen. Diskriminacija, ali i različiti oblici nasilja nad ženama postoje nažalost čak i u najrazvijenijim demokracijama”, stoji u Reinerovoj čestitki, koju je u priopćenju prenio Hrvatski sabor.

Kao neke od temelja ravnopravnosti žena i muškaraca naveo je jednake plaće za isti posao, podjelu poslova u obitelji, dignitet te osobni integritet, naglasivši da je rodna ravnopravnost jedan je od preduvjeta izgradnje pravednog društva te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka.

“Vjerujem kako je ostvarenje ženskih ljudskih prava uvjetovano istinskim i iskrenim povećanjem rodne osjetljivosti u svim područjima života, od obitelji do javnoga djelovanja”, poručio je Reiner.

Stoga smatra kako hrvatsko društvo mora težiti većoj zastupljenosti žena u političkom, znanstvenom i poslovnom životu Hrvatske, posebice na izvršnim i rukovodnim pozicijama, kako bi postigli ujednačeno sudjelovanje žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju.

“Danas, 8. ožujka, međunarodni je praznik sjećanja na borbu za društvenu jednakopravnost žena i podsjetnik da nismo dovoljno napravili ako smo samo danas žene, supruge, majke, bake, sestre, suradnice darovali cvijećem. Dan 8. ožujka nam treba biti podsjetnik da se i ostala 364 dana u godini istinski trebamo zalagati za jednakopravnost žena u društvu i djelovati u tom smjeru. U ime Hrvatskoga sabora i svoje osobno svim ženama čestitam Međunarodni dan žena”, zaključuje u čestitki predsjednik Hrvatskog sabora.

(Hina)

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C
 

 

7°C