Predstavljen Zbornik „NOP na Bujštini – Il MPL nel Buiese“

Poslije tri desetljeća realiziran je projekt izdavanja Zbornika koji je davne 1985. godine  Skupština općine Buje ugovorila sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti pod nazivom: „Radnički pokret i NOB općine Buje“. Naravno, to je sadašnje područje Bujštine o kojemu je vrijedna ekipa povjesničara, te jezikoslovaca i izuzetno vrijednih suradnika uspjela prikupiti građa, a potom je „posložiti“ u vrijedno djelo „NOP na Bujštini – Il MPL nel Buiese“ na 423 stranice. O tome su govorili urednik Zbornika Neven Ušumović i u ime UAB-a Anton Kosmina.

Inicijativa o izdavanju zbornika oživjela u ožujka 1999. godine kada su čelništvima lokanih zajednica u ime Udruga antifašističkih boraca Bujštine propituju se o mogućnosti dovršenja projekta i tiskanju Zbornika. Dogodilo se to povodom obilježavanja 55. obljetnice bitke kod Kućibrega. Dosta je razloga zašto se prolongirao rok izdavanja, o čemu piše i u  objavljenom Zborniku.

Udruga antifašista Bujštine usprkos svemu nije odustala od tiskanja Zbornika i 2014. godine nailazi na razumijevanje u Gradu Umagu. Naime, Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Umaga predaje građu za Zbornik na razmatranje uredničkoj i jezičnoj ekipi Gradske knjižnice Umag. U dogovoru s Gradom Umagom i Udrugom antifašista Bujštine odlučeno je da krajem 2014. godine započne novi dvogodišnji nakladnički projekt, Zbornik „NOP na Bujštini – Il MPL nel Buiese“.

Da je u Zborniku objavljen najdragocjeniji materijal o NOP-u Bujštine zasluge pripadaju povjesničaru Antunu Gironu (1936.-2004.) s Pedagoške akademije u Rijeci i njegovoj supruzi Manon koja je sačuvala priređeni materijal za Zbornik. Član uredničkog odbora dr. Davor Mandić imao je također jednu od ključnih uloga kao povjesničar u stvaranju izdanog Zbornika.

Izvrsne fotografije za ovaj nakladnički projekt napravio je Umažanin Neven Jurjak. Njegove fotografije upečatljivo govore o lokacijama bitnim za NOP na Bujštini, o poziciji spomenika NOP-a u selima, gradovima ili uz ceste, o estetici spomenika i uređenju njegovog okružja, kao i o stanju u kojem se pojedino spomen-obilježje sada nalazi.

Mješoviti pjevački zbor je na kraju otpjevao nekoliko popularnih ratnih pjesama.

 

26°C
 

 

26°C
 

 

27°C
 

 

27°C
 

 

27°C
 

 

28°C