Prisegnulo 330 zagrebačkih doktora znanosti i umjetnosti

Svečana promocija 330 doktora znanosti i umjetnosti zagrebačkog Sveučilišta održana je u nedjelju u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu. Čestitajući kandidatima, rektor Damir Boras istaknuo je kako stjecanje akademskoga stupnja doktora znanosti predstavlja ključnu točku i prekretnicu na životnom putu svakoga člana akademske zajednice.

Sustav doktorskoga obrazovanja po njegovim riječima ne stvara samo profesionalne članova akademske zajednice, nego i dostojanstvene građane svijeta koji su temelj napretka svake zajednice. Sama ceremonija potrajala je satima. Tijekom kretanja povorke od zgrade Sveučlišta do zgrade HNK bio je nakratko zaustavljen promet.

Ceremonija je održana u dva termina, prva u 10 sati, kada su promaknuta 163 kandidata i kandidatkinje i druga u 14 sati, kada je proglašeno 167 kandidatkinja i kandidata.

Od tridesetak sastavnica Sveučilišta u Zagrebu najviše kandidatkinja i kandidata su dali Filozofski fakultet, 61, i Medicinski fakultet, 57, zatim Prirodoslovno-matematički fakultet 29, Fakultet elektrotehnike i računarstva 19, Fakultet strojarstva i brodogradnje 14, Agronomski fakultet 13, Kineziološki fakultet 12, Hrvatski studiji i Pravni fakultet po 11, te Prehrambeno-tehnološki, Šumarski i Veterinarski fakultet po 10 kandidatkinja i kandidata. Najmanji broj kandidata došao je s Katoličko-bogoslovnog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i farmaceutsko-biokemijskog fakulteta – po dva, te s Geodetskog i Metalurškog fakulteta – po jedan.

Ukupno je u Hrvatskoj 6.552 zaposlenika sa statusom doktora znanosti, od kojih su 3.060 žene. Najviše ih radi u visokom obrazovanju, 4.527 od čega 2.014 žene. (Hina)

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C