Slovenija: Liječenje djece epileptičara kanabinoidom pokazalo odlične rezultate

Program jednogodišnjeg liječenja 23 djece oboljele od epilepsije redovnim dozama sintetičkog kanabinoida, koji su do početka ove godine provodili na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani, pokazao je odlične rezultate pa je odlučeno da se on i dalje provodi na trošak javnog zdravstva, a razmišlja se o mogućnosti da bude dostupan i drugima, piše u petak ljubljansko “Delo”.

U Sloveniji epilepsiju ima oko 2500 djece i maloljetnih osoba, a kod nekih, poput epileptičara koji su bili uključeni u eksperimentalni program, uobičajeni protuepileptički lijekovi nisu djelotvorni.

“Primjenom doza sintetičkog kanabidiola (CBD), koji je prisutan i u prirodnoj konoplji, epileptički napadi kod sedmoro djece uključenih u program potpuno su nestali, kod četvero je poboljšanje zdravstvenog stanja 90-postotno, kod četvero 50-postotno. Za drugih četvoro malih pacijenata još nema definitivnih rezultata, dok samo troje na tretman nije reagiralo i nije bilo poboljšanja”, kazao je za “Delo” dr. David Neubauer s kliničkog odjela za neurologiju mladih na spomenutoj klinici.

Paralelno s ovim programom odvijao se i program drugih mladih bolesnika, na kojemu su inzistirali njihovi roditelji, i u kojemu je primijenjeno liječenje prirodnim lijekovima iz medicinske konoplje. U taj je program bilo uključeno 14 djece, a epileptički su napadi prestali kod više od polovice, piše vodeći slovenski dnevnik, no dodaje da za popularizaciju i širu primjenu takve metode postoje problemi koji nisu riješeni.

Jednomjesečna terapija kanabonoidima stoji 600-800 eura, a velik otpor prema primjeni kanabinoida u liječenju epilepsije i nekih drugih bolesti postoji upravo u struci, odnosno kod specijalista neurologa, navodi „Delo“. (Hina)

 

27°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

27°C