U Babićim otkrivena spomen ploča prof. dr. Mariju Škrinjaru

Na svečanosti koja je upriličena prigodom otkrivanja spomen ploče na Domu u Babićima, u znak vječnog sjećanja na proslavljenog sugrađanina prof. dr. Marija Škrinjara, na Dan Grada Umaga okupilo se podosta uglednika iz društveno-političkog života i vodstvo Grada, školskih kolega dr. Škrinjara i rodbine.

Malo je poznato da je Mario Škrinjar postao najpoznatiji i afirmirani fizičar u bivšoj državi i svijetu, na kojega Lovreština, Umag i Istra mogu biti ponosni. Baveći se naučnim radom iza sebe je ostavio neprocjenjiva naučna ostvarenja. Kao najmlađi student, u 21. godini je završio Prirodoslovno-matematički fakultet u Beogradu. Radio je kao profesor, tijekom života dobio puno nagrada i priznanja, objavio oko 150 naučnih radova, od njih preko 60 u međunarodnim izdanjima. Radio je i kao urednik časopisa za fiziku „Journal of Research in Physics“. Veoma je uvažavan u svijetu fizike, 2008. godine zahvaljujući izuzetnom naučnom opusu prof. Mario Škrinjar od Nobelovog komiteta za fiziku dobio zadatak da predloži kandidata za Nobelovu nagradu, za njegovo područje.

Od kolegija profesora za akademika pri Vojvođanskoj akademiji nauka i umjetnosti je dr. Mario Škrinjar predložen 2009. godine, no zbog prerane smrti izbor u zvanje akademika zbog nije doživio.

Umaški je gradonačelnik prenio riječi dekanice Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr. Milice Pavkov Hrvojević, koja je izrazila veliko zadovoljstvo poradi inicijative za postavljanje spomen ploče prof. dr. Mariju Škrinjaru. Dekanica je naglasila da je Mario Škrinjar prije svega bio dobar i plemenit čovjek, uvijek spreman pomagati, čovjek od velikog znanja, otvorenih pogleda na svijet, a istovremeno vrlo kritičan. Iz svega navedenog, izražava neopisivo zadovoljstvo što će ova spomen ploča podsjećati mlade ljude u Babićima i na Bujštini da je baš na ovom području rođen sjajan naučnik, pedagog, kolega, a prije svega prijatelj.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su osnovci iz područnih OŠ Babići i Petrovija. Za ovaj događaj umnogome je zaslužan prof. Juraj Radovčić čiji je Mario Škrinjar bio učenik u bujskoj gimnaziji. (mg)

 

 

 

 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C