U nedjelju 22. Parenzana

I ove godine 24. rujna 2017. Turistička zajednica  Vižinade, već 22. put, organizira rekreativni biciklistički maraton Parenzana. Tradicija je to koja okuplja svake godine više od 1300 biciklista iz šire regije Istre, Hrvatske, Slovenije Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, pa i nekih prekomorskih zemalja. Cilj joj je promovirati  i omasoviti biciklistički sport, njegov rekreacijski karakter, obogatiti i onako bogatu turističku ponudu našeg najvećeg i najljepšeg  poluotoka i doprinijeti produžetku turističke sezone i na razdoblje kada ona u pravilu opada.
Rekreativni biciklistički maraton Parenzana  je prigoda da Vižinada i natjecateljima i svojim gostima pokaže kako je ona, a pogotovo nekadašnja trasa uskotračne pruge, mjesto  u kojem se može doživjeti idilična slika ovoga kraja i da je u njoj objedinjeno puno toga najboljeg i najljepšeg u Istri. Uz raznovrstan program  sporta i rekreacije posjetitelji Parenzane mogu uživati i u  bogatoj gastronomskoj ponudi, kušati nagrađivana vina i maslinova ulja koja su prepoznatljiva i u svjetskim razmjerima.

Rekreativni biciklistički maraton Parenzana u dužini od 46,7 km u finišu biciklističke sezone slovi, kako ističe Marko Ferenac, načelnik Općine i predsjednik njene Turističke zajednice, kao kraljica rekreativnog biciklizma ne samo Istre nego i Hrvatske. Vozi se asfaltiranom cestom s natjecateljskim dijelom. Uz biciklistički maraton za  ljubitelje pješačenja organizira se i pješačka tura u dužini od oko 10 km s posjetom lokalnim vinarima i maslinarima.

Napomenimo da se Parenzana vozi pod motom Put zdravlja i prijateljstva što se godinama potvrđuje kroz broj učesnika koji sudjeluju u njoj i na kojoj se sklapaju trajna i neizbrisiva prijateljstva. Uz rekreativni maraton organizira se i MTB Parenzana cube utrka profesionalaca iz najeminentnijih biciklističkih klubova Europe koja se boduje za svjetski kup.

PROGRAM 24. rujna 2017.

7:30 – 9:30 Prijave 
9:45 Start Mini Parenzane (Dječji vrtić)
9:50 Start Pješačke ture
10:00 Start Rekreativnog biciklističkog maratona
12:00 Izložba dječjih radova; Foto izložba Parenzana
12:30 Zabavni program
13:30 Ručak
14:00 Podjela nagrada i priznanja

TRASA/ROUTE :
Vižinada (start) – Tićan – Karojba – Motovun – Mirna most – raskrsnica Istarske Toplice – Livade – Motovun most – Ponte Porton – Vižinada (cilj).

Kotizacija: 50 kuna po osobi i uključuje majicu, medalju, vodu, okrjepu i obrok. Djeca do 10 godina ne plaćaju kotizaciju. Obavezna je kaciga za mlađe od 16 godina.

 

15°C
 

 

14°C
 

 

15°C
 

 

15°C
 

 

14°C
 

 

13°C