[bar id="22577"]

U ponedjeljak počinje Zagreb Book Festival

Sedmodnevna kulturna manifestacija Zagreb Book Festival (ZBF) premijerno će u ponedjeljak otvoriti svoja vrata s bogatim programom događanja u čijem je središtu knjiga, a hrvatskoj će se publici u cjelodnevnim festivalskim druženjima predstaviti čak tridesetak istaknutih domaćih i inozemnih gostiju.

Organizator festivala je Naklada Ljevak, koja kroz pomno osmišljen i raznolik program želi u Zagreb prenijeti ponešto od atmosfere etabliranih europskih i svjetskih književnih festivala ali i potaknuti stvaranje tradicije godišnjeg održavanja pravog nacionalnog literarnog festivala koji bi postao nezaobilazno mjesto druženja, razmjene iskustava, te približavanja publike i autora.

Svake godine jedna će država biti partner festivala, na kojemu će se predstaviti njena književnost i kultura, a ove godine to su krimići i Švedska.

Prvi ZBF održava se od 18. do 24. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) a prvi večernji program nakon svečanog otvorenja bit će posvećen švedskom piscu i odvjetniku Jensu Lapidusu, jednoj od najistaknutijih zvijezda globalno popularne suvremene švedske krimi književnosti.

U glavnom će programu ZBF ugostiti i Svena Nordqvista, Ulfa Starka, Kristinu Ohlsson, i spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg, te istaknutu tursku novinarku i spisateljicu Ece Temelkuran.

Inicijativi se odazvalo dvadesetak hrvatskih nakladnika, među kojima Fraktura, Sandorf, Planetopija, Durieux, Profil Knjiga, Mozaik knjiga, Jesenski i Turk, Naklada Ocean More, Šareni dućan, Školska knjiga, VBZ, Veble Commerce, Planet Zoe, Znanje i drugi.

ZBF će predstaviti i domaće autore, s posebnim naglaskom na one iz nove biblioteke Balkan Noir, a bit će dodijeljena i 75 tisuća kuna vrijedna nagrada za najpopularniji roman godine iz te biblioteke.

Za nagradu se natječu romani “Pouzdan izvor” Merite Arslani, “Mima i kvadratura duga” Želimira Periša, “Valcer za Eintrachta” Hrvoja Šakovića, “Vršenje dužnosti” Emira Imamovića Pirkea, “Crveno pile” Pavla Pavličića, “Devet” Andreja Nikolaidisa, “Propali kongres” Gorana Tribusona i “Božji gnjev” Josipa Mlakića.

Cilj je ZBF-a predstaviti domaću književnost u kontekstu aktualne svjetske produkcije, pa će dio programa pod nazivom “Domaće i svježe” biti posvećen najzanimljivijim recentnim ostvarenjima domaćih autora nevezanih za žanr, kroz premijerne promocije relevantnih i aktualnih izdanja hrvatskih izdavača objavljenih u prvih pet mjeseci ove godine.

Tu će svoj prvi roman “Olivino nasljeđe”, objavljen u izdanju Frakture, predstaviti i prevoditeljica, urednica i promotorica hrvatske književnosti Alida Bremer, a svoje će nove romane predstaviti i Drago Hedl, Edo Popović, Robert Perišić, Goran Samardžić, Irena Vrkljan, Dean Savić i Igor Mandić.

Uz bogat program književnih predstavljanja, na ZBF-u će se održati i četiri tribine, od kojih će tri biti posvećene kriminalističkom žanru, a jedna sve češćem pitanju rodne ravnopravnosti u dječjoj književnosti.

O tim će temama razgovarati gosti Maja Hrgović, Mima Simić, Ivica Đikić, Pavao Pavličić, Kristina Ohlsson, Nadežda Čačinović, Ece Temelkuran i drugi.

(Hina)

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

11°C