[bar id="22577"]

U ponedjeljak u Vižinadi Slatka Istra

Načelnik Općine Vižinada i predsjednik njene Turističke zajednice Marko Ferenac i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vižinada Gordana Bottezar predstavnicima medija najavili su 21. po redu „Slatku Istru“, godišnju manifestaciju na kojoj vrijedne domaćice široj publici predstavljaju svoje izvedbe tradicionalnih istarskih slastica fritule, kroštule, cukerančiće, paštine, pandešpanje, pince, breskvice, bucolaje i povetice. Središnji je to dio  proslave Svete Marije Vele u Vižinadi bez koje se ne može ni zamisliti njeno održavanje.
Toga  14. kolovoza (ponedjeljak) Baattistelina šterna bit će nezaobilazno mjesto  svih onih željnih  dobre zabave i okusa tradicije. Program počinje u 18 sati, a nekolikom stotina  sudionika devet će tradicionalnih vrsta slastica izložiti i prepustiti ocjenjivačkom sudu koji će najbolje u svakoj kategoriji  i nagraditi. Posjetitelji će imati prigodu i kušati izložene slastice, jer će se oni  prodavati, a prihod je namijenjen  u humanitarne svrhe – za kupnju školskih udžbenika učenika osnovne škole te za socijalno potrebite obitelji s područja Općine Vižinada.

Posebni gosti bit će predstavnici Sladke Istre iz Kopra koji će izložiti svoj promidžbeni materijal. Naravno, nezaobilazan dio ove slatke priče je i degustacija vina višestruko nagrađivanih vinara s područja Vižinade. Osim kolača bit će tu i raznolika, bogata gastro ponuda te šaroliki štandovi na kojima će se prodavati domaći proizvodi, igračke, ručno rađeni predmeti…
Posebno zanimljiv će biti  cooking show  za koji zaduženi  pobjednici ovogodišnjeg kulinarskog televizijskog natjecanja “321 kuhaj!”, Kristijan Benić i Martin Špaček. Oni će za posjetitelje pripremati mirisne fritule koje će se moći degustirati s vinima višestruko nagrađivanih vižinadskih vinara.

Glazbeni i zabavni program otvorit će 19.30  mažoretkinje iz Višnjana, a potom slijedi koncert Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinada i Puhačkog orkestra Glazbenog društva “Spinčići” iz Kastva. te koncertom Maje Šuput i Ribalta Banda u 21 sat. U  22 sata biti dodijeljene nagrade za najbolje kolače Slatke Istre 2017.

Slijedećeg dana, 15. kolovoza, proslava blagdana Svete Marije Vele nastavlja se  u 11 sati svečanim misnim slavljem u Crkvi Svete Marije na Božjem Polju mjestom susreta tisućama hodočasnika iz svih krajeva svijeta i proslavom uznesenja Blažene djevice Marije na nebo, a slijedi zabavna večer s početkom u 20 sati na središnjem vižinadskom trgu, na kojem će  prisutne zabavljat  mladi pjevači Istre iz Udruge Mali veliki mikrofon i  grupe  Vigor i Farabuti Band.

 

 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

7°C