[bar id="22577"]

U Portorožu obavljamo najmodernije operacije oka koje omogućuju neovisnost o naočalama za svaku životnu dob

Dr. Petra Schollmayer je oftalmologinja, koja se bavi operacijama prednjeg dijela očiju i međunarodno je priznata na području transplantacije rožnice i sive mrene. Studij medicine je završila u Beču, te se nakon europskog specijalističkog ispita u Parizu usavršavala u Velikoj Britaniji. Međunarodna je instruktorica za operacije sive mrene, a na Očnoj klinici UKC u Ljubljani je vodeći stručnjak na području transplatacije rožnice i liječenja očne površine, gdje spada također i liječenje s presađivanjem matičnih stanica rožnice i liječenje suhih očiju. S partnerom, prof. dr. Markom Hawlinom zajedno djeluju i u Portorožu, gdje su osnovali moderan oftalmološki kirurški centar i specijalizirali se za operacije koje otklanjanju sivu mrenu i istovremeno dioptriju.

Možete li nam otkriti, koji je bio motiv vašeg dolaska i kod nas na obalu?

– Oboje volimo obalu i ljude, gdje se dobro osjećamo. Uvijek smo željeli ovdje provoditi više vremena. Prof. Hawlina je više godina uvodio mlađe kolege u moderne operativne tehnike sive mrene na Očnom odjelu bolnice Izola, a ja sam na odjelu obavljala isto dio specijalizacije i vrlo sam se dobro osjećaja u njihovom kolektivu. Nekako smo oboje prožeti morskim zrakom – kaže u smijeh Dr. Petra Schollmayer.

Ukratko objasnite kako su operacije oka napredovale zadnjih godina?

– Zadnjih godina su sve operativne tehnike postale značajno manje invazivne i prilično uspješne. Kod presađivanja rožnice u zadnje su se vrijeme razvile nove tehnike tzv. lameralne transplantacije, kod koje ne presađujemo više cijelu rožnicu, već samo sloj rožnice koja je oboljela. Tako možemo s tehnikom DMEK presaditi samo jedan sloj stanica debljine 15 mikrometara, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Pacijenti mogu već tjedan dana nakon presađivanja normalno vidjeti. Terapije budućnosti postaju također regenerativne tehnike na rožnici, koje pomoću matičnih stanica obnavljaju tkivo. S tom tehnologijom se na Očnoj klinici intenzivno istraživački bavimo zadnjih godina.

Kako danas pristupite pacijentu koji želi otkloniti dioptriju?

– Biramo između laserskim načinima otklanjanja dioptrije gdje preoblikujemo površinu rožnice i među različitim načinima ugradnje leća u oko. Kod mlađih osoba, do 30 – 35 godina, laser ima vodeću ulogu, ako naravno nije riječ o visokim dioptrijama. Ukoliko su dioptrije veće, može se u oko ugraditi dodatna leća ispred prirodne leće, koja je prozirna i još je sposobna prilagoditi se gledanju na različite udaljenosti. Osobama od 40 godina preporučamo zamijeniti vlastite trajne leće s multifokalnim intraokularnom (unutrašnjom) lećom. To je najčešći način otklanjanja dioptrije nakon 40. godine, jer je vrlo uspješan i trajan, pošto te leće nije više potrebno mijenjati.

Da li mlađi pacijenti koji se odluče za lasersku korekciju vida i u starijim godinama neće trebati naočale?

– Nije baš tako. Mlađi pacijenti kojima smo pomoću laserskog vida otklonili dioptriju, kada budu stariji trebati će naočale za blizinu. Tada im možemo pomoći zamjenom leća i opet će vidjeti kako i na daleko, tako i na blizu.

Kakve operacije obavljati u Portorožu?

– U Portorožu obavljamo prije svega operacije sive mrene i dioptrije s ugradnjom multifokalnih leća koje omogućuju dobar vid na sve udaljenosti. To znači da nakon operacije se vidi i na daljinu, kao na računalo i na blizinu, da čitate bez naočala. Operacije s multifokalnim lećama su primjerene tada kada nastupi starosna slabovidnost ili presbiopija, koja se javlja kod nekih već nakon 40. godine. Pošto su danas ljudi sve više aktivni u višoj starosti, žele biti neovisni od naočala. Kako multifokalnih leća ima više vrsta, istovremeno nisu primjerene za svakog pacijenta, operacije zahtijevaju posebno detaljan i individualan pristup i zato nisu uključene u zdravstveno osiguranje. Te leće mogu istovremeno korigirati i astigmatizam (cilidri). Operacija nije bolna, oko je anestezirano samo kapljicama i traje samo 15 minuta. Nakon operacije se ne vidi da je oko bilo operirano. Nakon detaljnog pregleda operiranog oka sljedeći dan slijedi operacija drugog oka (vidi: http://vizita.si/clanek/operacije/47-letna-deborah-ne-potrebujem-vec-niti-ocal-na-dalec-niti-na-blizu.html). U dva dana tako pacijent otkloni svoje probleme s vidom i ubrzo može početi raditi. S najnovijom tehnologijom nuspojave koje su bile značajne za prve modele tih leća, praktički više nema. Zadnjih godina smo se izvedbama tih operacija posebno posvetili i dijelimo zadovoljstvo naših pacijenata, koji su našem centru dodijelili prestižnu medalju Qudal za najbolju privatnu očnu kliniku.

Kako se vaša klinika uspoređuje s drugima u regiji?

Mi smo posebno specijalizirani za operacije sive mrene i ugradnju intraokularnih leća s kojima se otklanja potreba za naočale. Sve više pacijenata iz Hrvatske i Italije dolazi kod nas, jer cijene kvalitetnu i prijaznu skrb naše ekipe.

 

 

HAWLINA- ekipa

Ekipa centra u Portorožu koji je dobio medalju Qudal prema izboru korisnika za najbolju privatnu očnu kliniku u Sloveniji (s lijeva): dr. Petra Schollmayer, prof. dr. Marko Hawlina i Petra Čelik, voditeljica tima asistentica.

(preneseno: “Bujština” broj 136)

 

 

 

 

 

 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C