[bar id="22577"]

U subotu i nedjelju 21. Oleum olivarum u Krasici

BUJE-KRASICA:  Ovogodišnji tradicionalni 21. susreti Oleum olivarum održavaju se u Krasici 10. i 11. ožujka. Manifestacija će biti otvorena u subotu, 10. ožujka u 12 sati kada se otvara i sajam ekstra djevičanskog maslinovog ulja i drugih domaćih proizvoda (sir, pršut, vino, med…).

Sajam se ove godine održava na novoj većoj lokaciji, u šatoru na igralištu za mali nogomet.

Prvog dana manifestacije bit će održano nekoliko stručnih predavanja, a Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja iz Buja održat će vođenu degustaciju maslinovog ulja koja uvijek privlači pažnju velikog broja posjetitelja.

Tijekom proteklih godina broj uzorkovanih maslinovih ulja je značajnom u porastu. Od održavanja prve manifestacije (1998.), kada je ocijenjeno svega 18 uzoraka, ove godine na ocjenu je dostavljeno čak 211 uzoraka iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slovenije i Italije.  Završena je analiza i sumirani su rezultati. Zna se da od 211 uzoraka samo 11 uzoraka ulja nije ušlo u kategoriju ekstra kakvoće. Za najbolja ulja bit će dodijeljene 92 zlatne medalje, 63 srebrnih i 28 brončane. Podjela priznanja za najbolja ulja bit će u subotu u 18 sati u velikom šatoru.

U nedjelju se nastavlja sajam maslinovog ulja i drugih domaćih proizvoda, a tog se dana održava i međunarodni likovni natječaj na temu masline. Podjela nagrada za likovni natječaj predviđena je za nedjelju, 11. ožujka u 17:30 sati

Cijelo vrijeme trajanja manifestacije zainteresirani će moći obići i desetak kušaonica maslinovog ulja biti otvorene na području Krasice.

Organizatori ove manifestacije su Mjesni odbor Krasica, Turistička zajednica grada Buja i Zajednica Talijana Krasica.  Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Grada Buja i Istarske županije.

Program-Programma 2018

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

6°C