[bar id="22577"]

U subotu i nedjelju Luganigada u Marušićima

U subotu od 19 sati u društvenom domu u Marušićima bit će održana 25. Luganigada, festival istarske kobasice. Manifestacija ima za cilj njegovanje tradicijskog načina proizvodnje kobasica, a u Marušićima se već 25 godina posljednje siječanjske subote susreću proizvođači kobasica koji tu mesnu istarsku deliciju rade doma, za svoje potrebe, ali na starinski, jednostavan način.

Finalnom natjecanju u Marušićima prethodile su lokalne „luganigade“ u Bujama, Grožnjanu, Oprtlju, Tribanu, Krasici i Marušićima, a prva tri dolaze sa svojim kobasicama (luganigama) u Marušiće, na završnu ocjenu koju daje dvadesetak degustatora. Posjetiteljima će biti ponuđena i druga tradicijska jela, uglavnom s kobasicama.

Fešta u Marušićima posvećena kobasicama nastavlja se i u nedjelju (29. siječnja), kada će biti održana biciklijada, a ljubitelji hodanja imat će priliku za organiziranu šetnju od 10,30 sati na svježem zraku u obližnjoj šumi Kornarija. Po povratku ih sve, kao i ostale posjetitelje, u Marušićima čeka mega fritaja s domaćim kobasicama po pristupačnim cijenama.

Manifestaciji prethodi gourmet natjecanje konoba u pripremi jela na bazi domaćih kobasica. Osim domaćina, konobe Atelier, u Marušićima će se u petak navečer naći kuhari Stare oštarije iz Bertoki (Slovenija), kao i jedan predstavnik talijanske kuhinje. Uz jela će biti ponuđena i domaća vina.

U sklopu marušićanske luganigade održava se i sedma Kroštulada na kojoj se domaćice natječu u pripremi domaćih slastica, kroštula.

 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

13°C
 

 

7°C