Umag «ušao» u borbu pomoći oboljelima od demencije

Demencija je kronična progresivna bolest mozga, nepoznatog uzroka kojom je u Hrvatskoj zahvaćeno oko 81.000 osoba (1,89% stanovništva), a u Sloveniji 32.000 osoba (1,6% stanovništva)  Broj osoba s demencijom i dalje raste, a razina usluga socijalne skrbi, kao i svijest građana o potrebama osoba s demencijom ni na području Republike Hrvatske ni u  Sloveniji, nije usklađena s njihovim potrebama.

Prepoznavši zajednički problem, Grad Umag, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest iz Zagreba i umaški Dom za starije i nemoćne osobe te Domovi umirovljenika u Izoli i Kopru, kao i Nacionalni institut za javno zdravstvo Slovenije, na natječaj Programa Interreg Slovenija – Hrvatska prijavili su projekt „Demenca aCROsSlo“.o kojem su javnost u Umagu izvijestili pročelnik UO za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc  i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Diana Lekić.

Projekt „Demenca aCROsSLO“ trajat će osamnaest mjeseci a njegova vrijednost je 412.000,00 €.

Osim smještaja u domovima za starije i nemoćne, sve više se potiče razvoj „pomoć u kući“, koji omogućuje pojedincu da čim duže ostane u okruženju svojeg doma.   I  dok je u Sloveniji „pomoć u kući“ uobičajena,  u  Hrvatskoj, pomoć u domu  još nije prepoznata i razvijena.

Republika Hrvatska, još nije demenciju prepoznala kao nacionalni zdravstveni problem pa nije  sustavno ni osigurala kako bi se život osoba s demencijom učinio boljim.  Projekt „Demenca aCROsSLO“ nastao je upravo s ciljem poticanja rješavanje tog pitanja.

Rješavanje problematike potreba osoba starije životne dobi jedan je od strateških prioriteta Umaga u kojem će pružiti skrb osobama starije dobi koji pate od demencije u vlastitom domu, sve do onog trenutka dok njihovo psiho-fizičko stanje ne bude zahtijevalo smještanje u instituciju, naglasio je Šmalc  .

Početkom ožujka umaški Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ počet će s pružanjem usluge pomoći u kući za naše sugrađane «zahvaćene» demencijom. Prema dostupnim podacima, na području Umaga živi 50-tak starijih osoba s nekim oblikom demencije kojima bi pomoć u njihovom domu  olakšala svakodnevicu rekao je Šmalc .

Direktorica Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Diana Lekić  istakla je u da u dosadašnjem dvogodišnjem radu Doma ustanovljeno je da stručnom kadru nedostaju posebna znanja i vještine za rad s osobama «zahvaćenim» demencijom. Znanja i iskustva koja u tom području imaju aktivisti Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, biti će važnosti za povećanje kompetencija djelatnika umaškog doma .U okviru projekta, predviđene su i edukacije za obitelji oboljelih od demencije, odnosno javne tribine u cilju destigmatizacije ove bolesti i sprečavanja socijalne isključenosti.“ naglasila je Lekić.

 

 

27°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

27°C