Veoma dobro posjećena 8. oprtaljska Kestenijada

Kao što se i očekivalo i 8. Kestenijada TZ Oprtlja bila je odlično posjećena. Automobili su zaustavljeni na parkiralištima križišta kod kružere i  tvornice, a goste je do trga  besplatno prevozio vlakić. Ta odluka pridonijela je uspješnosti ovogodišnje fešte od kestena, pa u je nekim organizacionim segmentima bila bolja od prošlogodišnje.
Ponuda ove godine raznovrsnija, zanimljivija, bogatija. U lođi su  se već tradicionalno smjestili gljivari udruge Boletus. Odmah do gljivara članovi LD Vepar izložili su svoj trofejni izložak medvjeda, ali i sva lovačka priznanja I kao što je bilo i do sada, na ovome sajmu mjesto su našli proizvođači autohtonih proizvoda sa Krasa i okolice. Prošle godine velika tombola privukla je pažnju posjetitelja pa je tako bilo i ovaj put. Glazbeni tri Fortuna neumorno je zabavljao sve goste, bilo je pjesme i plesa.

Članovi likovne kolonije Oprtlja izložili su pet slika sa ciljanom temom – kesteni i tartufi. Posebno je bilo svečano kod otkrivanja skulpture „Djevojka sa kestenima„ Marina Jugovca.  Forma skulpture je stupolika, uzvišena, gotovo anđeoska – rekao je Marino Baldini, napomenuvši da su dimenzije raščlanjene skladno. Autor je bio kratak rekavši da ovu skulpturu poklanja Oprtlju, išao je pet godina u školu u ovome mjestu pa je to njegova zahvala. Načelnik Općine Aleksander Krt izrazio je veliko zadovoljstvo što je ovaj gradić obogaćen ovim djelom izrađenom u istarskom hrastu kojega je poklonila općina, uz zahvalu Marinu Jugovcu. Također je zahvalio slikarima Liviju Zoppolatu, Elsi Delise, Fluviji Grbac, Zlatku Razlu i Asji Vasiljev koji su obogatili fundus likovne kolonije Optrlja sa 5 novih djela.

Slatki mirisni pečeni kesteni, a pogotovo kolači s kestenom, naprosto su razgrabljeni. Porcija pečenih kestena bila je 15 kuna, a ispečeno je čak tisuću kilograma kestena. Sve je prodano. Kolači su koštali od 10 do 20 kuna, a prodano je gotovo 250 kg. Gastronomska ponuda bila je dobra, svakako da je pršut bio glavni dio ponude, ali isto tako su gljivari i lovci ponudili svoja jela iz kotlića. Učenici nižih razreda OŠ Milana Šorga i dječjeg  vrtića pridonijeli su programu i dakako kao i uvijek pobrali zasluženi pljesak. Fešta je nastavljena do duboko u noć, ali valja napomenuti da je osim spomenutih bilo i antikviteta i drugih ponuda koje uobičajeno idu uz ovakve manifestacije. Na kraju, treba reći da je sve bilo vrhunski odrađeno i svakako je Kestenijada jedna od najboljih ponuda takve vrste na području Oprtlja.

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C
 

 

26°C