[bar id="22577"]

Vidjeti bez naočala na blizu i na daleko i nakon 45. godine

Uklanjanje naočala na blizinu i daljinu operacijom na očnoj leći

Oftalmolog prof. dr. Marko Hawlina i dr. Petra Schollmayer predstavili su novitete iz područja operativnog uklanjanja dioptrije na daljinu i blizinu koje se obavljaju u specijaliziranom oftalmološkom centru u Portorožu. Centar rad već 3 godine i već je obavljeno preko 1000 operacija uz zadovoljstvo pacijenata o čemu svjedoči i certifikat Qudal sa 5 zvjezdica, koji im je dodijeljen za najbolju privatnu očnu kliniku u Sloveniji.

  • Prošireno je mišljenje da se laser koristi za uklanjanje svih poteškoća sa vidom, čak i sa gubljenjem vida starenjem. Što vi mislite?

Laser se prvenstveno koristi za uklanjanje dioptrije na daljinu kod mlađih, koji imaju još očuvanu akomodacijsku sposobnost očiju. Za uklanjanje starovidnosti laserske metode nisu uspješne

  • Zašto operacija s ugradnjom uobičajene monofokalne leće ne poboljša vid na daljinu i blizinu?

Nakon operacija s ugradnjom uobičajenih monofokalnih leća vid je naime dobar na daljinu ili na blizinu, ali ne oboje. Isto tako te leće ne uklanjaju astigmatizam, zbog čega su nakon operacije potrebne naočale za blizinu i daljinu. Pothvat s multifokalnim lećama u dugoročnoj računici može biti manji kao očekivana cijena naočala koje ćemo koristiti u životu.

  • Tehnologija je vrlo napredovala. Koje su glavne novosti na području novih intraokularnih leća koje ugrađujemo u oko?

Zbog uspjeha nove generacije multifokalnih i toričnih intraokularnih leća i neinvazivnog operativnog pothvata sve je više pacijenata koji kod operacije sive mrene (ali isto ako je još nemaju) žele djelomično ili u cijelosti otkloniti potrebu za naočalama. Najnovija tehnologija s trifokalnim lećama i lećama s produženim vidnim žarištem omogućava vid praktički na sve daljine. Te leće moramo odabrati posve individualno za svakoga pacijenta, posebno poštujući njegov životni stil i poslovne zahtjeve. Te leće su primjerene također za vrlo zahtjevna zanimanja, kao što su liječnici, menadžeri, glumci, TV voditelji i drugi, koji moraju često mijenjati pogled na daljinu i blizinu.

  • Koje su moguće komplikacije tih operacija?

Kod starijih modela multifokalnih leća, po noći su se oko svjetla mogli pojavljivati krugovi ili odsjaji, vid je bio dobar na daljinu i blizinu, a slabiji je bio na srednjoj udaljenosti. Također kontrastna osjetljivost i vid nakon toga nije bio tako dobar, ali su ipak ljudi većinom bili zadovoljni. Kod novijih modela vid je dobar na sve daljine, odsjaja kroz nekoliko tjedana praktički više nema.

  • Koja je trajnost tih leća i je li u slučaju poteškoća moguća zamjena leća?

Leće su izrađene od akrilata i tokom života ne mijenjaju se..  Kod nas ugrađujemo leće vrhunskih proizvođača kao što su Alcon, Abbott Medical Optics, Physiol, VSY, SiFi. Leće su trajne, što znači da se dioptrija tih leća ne mijenja i da ostanu potpuno transparentne. Ponekad se zamuti zadnja lećna ovojnica, što očistimo jednostavnim laserskim pothvatom. Zamjena leća je moguća, ali pri točnom izračunu i poštivanju svih okolnosti i kontraindikacija, nije potrebna. Tijekom svih godina od kad implantiramo leće nije bio potrebno zamijeniti niti jednu.

  • Kakvi pacijenti za operaciju multifokalnih leća nisu prikladni?

Kod starijih je vrlo česta bolest koja se zove starosna degeneracija makule ili žute pjege. Slično je kod pacijenata koje imaju uznapredovali glaukom ili dijabetičnu retinopatiju. Kod tih pacijenata sa operacijom nije moguće u cijelosti vratiti centralni vid. Za te pacijente su dostupne posebne intraokularne leće, koje im olakšaju čitanje i njih također ugrađujemo kod nas.

  • Što je još potrebno znati kod očnih operacija, što može utjecati na operativni i postoperativni tijek?

Pacijenti se plaše da operacije bole, što uz našu tehniku nije slučaj. Važna je dobra predoperativna priprema. Vrlo često pacijenti imaju kroničnu upalu masnih žlijezda, koje se nalaze oko trepavica. Stvrdnuta izlučevina stvara čepove koji začepljuju pore žlijezda i pored ruba trepavica razvija se kronična upala vjeđa, što zovemo blefaritis. Riječ je o vrlo čestom, a teško ozdravljivom medicinskom stanju, koje je potrebno liječiti prije operacije sive mrene. Pored toga kod te bolesti značajno je da se oči mogu povećano suziti unatoč tome da pacijenti imaju simptome i znakove suhih očiju. Prije svakog zahvata na očima bitna je detaljna priprema i najviša stopa profesionalnosti.

  • Obavljate također operacije laserom?

Da, isto. Te pothvate obavljamo u sudjelovanju s dr. Marjanom Irmanom, koji u Sloveniji ima na tom području najviše iskustva. Koristimo najmoderniji laser i uspjesi su vrlo dobri. Najnovija generacija lasera omogućavaju površinski pothvat, gdje oči praktički ne diramo. Sve radimo s laserom. Prvih dana nakon operacije pacijent osjeća malu bol dok se ne obnovi površina rožnice, ali ova tehnika više nema eventualnih kasnijih komplikacija na rožnici i suhih očiju.

  • Kakve su cijene vaših operacija?

Sve informacije su na našoj stranici www.hawlina.eu. Operacije (što uključuje i materijal i postoperativne kontrole) s ugradnjom monofokalnih leća najviše kvalitete je 765 eura po oku i u okviru evropske direktive, moguća je djelomična refundacija sa strane osiguravajućeg zavoda. Operacije sa multifokalnim lećama stoje od 1.700 do 1.900 eura, što zavisi od toga ako se korigira i astigmatizam. Obično radimo najprije slabije oko i dan kasnije i drugo oko, tako da je pacijent u roku 3 dana sposoban za normalan život. Operacije laserom stoje 800 eura po oku. Ako netko želi informaciju iz prve ruke, može doći kod nas na besplatan razgovor i rado ćemo mu objasniti kakve su mogućnosti za njega. Ako se onda odluči za detaljan preoperativni pregled sa svim mjerama koje su potrebne za ustanovljenje sposobnosti za operaciju, takav pregled stoji od 60 do 100 eura. Cijene su čak niže nego u većini sličnih klinika, a profesionalnost i otvorenost doktora i osoblja naša je osnovna zapovijest.

Kontakt:

Prof.dr.Marko Hawlina, dr.med., Specijalist oftalmolog

www.mc-portoroz.eu; e-mail: info@hawlins.eu

Tel: 00386 31 394 224 ; 00386 31 752 777

(PLAĆENI OGLAS)

 

 

 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C