Završen Festival sira u Svetvinčentu

Četvrti međunarodni Festival sira počeo je prigodnim programom uz nastupe KUD-a “Rakalj” i animatorice Schik te tijekom dva dana vikenda, u večernjim satima, privlačio ljubitelje sira i ostalih mliječnih delicija u Kaštel Svetvinčenta.

Prilikom svečanosti otvorenja, načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan, predsjednik Zadruge dva roga Elvis Percan, Ezio Pinzan iz Lokalne akcijske grupe (LAG) Južna Istra te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Milan Antolović pozdravili su sudionike, a   organizatorima zaželjeli još više sadržaja i izlagača naredne godine te naglasili važnost održavanja manifestacije kao podrške razvoju stočarstva u Istri, ali i šire. Organizator Zadruga dva roga i suorganizatori Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Svetvinčenta i LAG “Južna Istra” vrlo su zadovoljni odazivom proizvođača sira jer ih se ove godine u Kaštelu okupilo dvadesetak. Upravo ih je iz Istre bilo 11, a ostali dolaze iz šire regije te 3 iz Slovenije. U ugodnom ambijentu unutrašnjosti Kaštela, siroljupci su mogli degustirati i kupiti razne vrste sira i ostale ponuđene delicije.

U subotu se program odvijao u Žlinji zad Kaštela. Tradicionalna, sada već 16. naj koza okupila je pozamašan broj domaćih i stranih posjetitelja. Sa svojim najboljim grlima došlo je desetak kozara iz Istre s 25 koza i 5 jaraca. Program su uveličali članovi KUD-a “Svetvinčenat” i djeca iz vrtića “Balončić”. Održan je i likovni ex-tempore na kojem su djeca pisala pjesme i crtala na temu koze.

Titula ovogodišnje najizvornije koze pripala je vlasniku Davidu Trentu, a za miss naj koze osvojila je koza Roška vlasnika Roberta Farbisa iz Kringe.
Posebna nagrada za najbolju kolekciju koza pripala je vlasniku Senu Murtiću.

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

12°C
 

 

14°C