[bar id="22577"]

Završeni 15. Dani gljiva u Brtonigli

Sedamnaest gljivarskih društava sa 140 članova iz Hrvatske, Italije i Slovenije sudjelovalo je na velikoj jesenskoj fešti u Brtonigli – 15. Danima gljiva, jednoj od najvećih istarskih edukativnih i turističko – zabavnih manifestacija u Istri. Dok su gljivari tražili gljive, domaćini su pripremali nagrade, a vrijedni članovi Udruge gljivara Bujštine „Boletus“ pripremali su kotlić pun gljiva i mesa, a nudili su i gljive s roštilja. Brojni posjetitelji izmjenjivali su se oko stola na kojemu je bilo izloženo oko 150 vrsta gljiva, jestivih i onih opasnih, sve u cilju edukacije i otklanjanja nekih dilema. Raznovrsne gljive ubrali su članovi Boletusa prethodnih dana na cijelom području Bujštine. Uz to, pripremljena je izložba dječjih radova na temu gljiva.

I ove su godine gosti iz Slovenije, česti gosti na Danima gljiva, imali dosta uspjeha u branju po okolnim šumama.  Komisija je pregledala sve ubrane gljive, a prvi put dodijeljena je nagrada za najljepše uređenu košaricu s gljivama i drugim šumskim plodovima. Ta je nagrada pripala gljivarima iz GD Snežka Dobovce (Pohorje, Slovenija). Oni su pronašli i najveću gljivu, veliku baršunastu mliječnicu (Lactarius vellereus). Druga gljiva po veličini bio je vrganj kojega je pronašla ekipa gljivara iz tršćanskog društva Bresadola. Ipak, titulu najljepše gljive ponio je vrganj kojega je pronašao najmlađi sudionik, Fran Pleteš iz samoborske Sunčanice. Nagrade i priznanja uručivali su im dožupanica Giuseppina Rajko i načelnik Općine Brtonigla Paolo Klarić.
Jubilarni, petnaesti Dani gljiva bili su prilika za dodjelu priznanja brojnim vrijednim volonterima koji su pomagali u održavanju ove manifestacije proteklih 15 godina. Tim povodom plakete organizatora dobili su Claudio Barbo, Bruno Basezzi, Mario Borsi, Dario Fortuna, Miro Klarić, Željko Ružić, Vinko Šćulac, Josip Marino Šimić i Drago Zdjarski.
Dobro raspoloženje tijekom prvog dana podgrijavali su članovi plesne grupe Wild Coutry Dancers iz bujske Udruge Liv, a kasnije i legendarni Anelidi uz koje su mnogi i zaplesali.

Brojni posjetitelji, među kojima više gostiju iz Italije i Slovenije nego domaćih, uživali su i drugog dana fešte od gljiva u Brtonigli. Drugi dio fešte bio je namijenjen natjecanju u pripremanju gljivarskih kotlića, a osim nekih gljivarskih udruga sudjelovali su predstavnici gradova i općina s područja Bujštine, sa svojim mentorima, iskusnijim gljivarima iz njihovog područja. Ove godine u pripremanje i kuhanje kotlića upustili su se gradonačelnik Novigrada Anteo Milos kojemu je pomagao Drago Penava, novi načelnik Brtonigle Paolo Klarić kojemu je mentor bio otac Miro, dok je umaškoj dogradonačelnici Floriani Bassanese Radin pomagao Fulvio Nemaz. U kuhanje se upustio i grožnjanski načelnik Claudio Stocovaz uz pomoć susjede Fiorele Srebrnić. Na drugoj strani u pripremi kotlića i jela s gljivama nadmetale su se gljivarske udruge –  Martinčica Labin, Bresadola iz Trsta te koalicija udruga Sunčanica iz Samobora i Snežke iz slovenskog mjesta Dobovce. Ocjenjivački sud (Željko Ružić, Dubravka Piuca i Marino Kraljević) je njihov kotlić proglasio najboljim, dok je pehar za onaj (grado)načelnički kotlić otišao u ruke oca i sina Klarić i ostao u Brtonigli.

I njihovi i svi kotlići koje su pripremali kuhari Gljivarskog društva Boletus, bili su do večeri ispražnjeni. A pripremili su gotovo 800 porcija jela s gljivama, u kotliću ili na roštilju, za što su u dva dana potrošili oko 300 kilograma dvadesetak vrsta gljiva. Velik dio su ubrali, a dio kupili iz uzgoja, jer gljiva na takvoj fešti ne smije nedostajati. Posla je bilo puno i u kuhinji i za šankom, jer su cijene zaista bile više nego prihvatljive – jelo za 25 kuna, vino i sokovi po 5 kuna, pa su se gosti častili i uživali u dobro pripremljenim jelima. U pripremi fešte, branju gljiva, postavljanju izložbe, u kuhinji, za šankom, na ostalim poslovima bilo je angažirano 50 volontera, gljivara, članova Boletusa. Sva sredstva idu u humanitarne svrhe, a u zadnjih pet godina prikupljeno je preko 25.000 kuna.
Tijekom drugog dana i u večernjim satima goste je zabavljao Alfa Time Band uz čiju su glazbu mnogi posjetitelji i gljivari zaplesali.

Organizator ove dobro posjećene dvodnevne manifestacije je Društvo gljivara Bujštine „Boletus“, u suradnji s Općinom Brtonigla i lokalnom Turističkom zajednicom, uz potporu Istarske županije i brojnih donatora.

 

 

 

 

11°C
 

 

10°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

11°C
 

 

10°C