[bar id="22577"]

Brojni posjetitelji proslavili 112. rođendan Dana grožđa

Posljednjeg dana tradicionalne bujske fešte zasjalo je sunce, što je bio znak da posjetitelji sa svih strana dođu u Buje, na proslavu 112. rođendana Dana grožđa, jedne od najstarijih bujskih pučkih slavlja. Organizatori manifestacije priredili su izuzetno bogat program, koji se u tri dana manifestacije, svakoga dana protezao od ranih jutarnjih, do kasnih noćnih sati. Neki su sadržaji zbog uporne kiše otkazani, neki su prebacivani za nedjelju i bolje vrijeme, ali je ipak bilo svega, od raznih sportskih natjecanja, kartaškog i šahovskog turnira, do raznih izložbi, gospodarskog sajma, obilazaka vinskih podruma, a posebno su oduševili mimohod alegorijskih kola, utrka magaraca, te tradicionalna tombola, uz cijeli niz večernjih koncerata. Svirali su i pjevali mnogi sastavi, a ove godine u Bujama su gostovali Jura Stublić sa grupom Film, te Davor Gobac i njegov Psihomodo pop. No, dobu zabavu ponudili su Bukaleta, PROleteri, ITD, Goran Griff i drugi. Posebne pohale zaslužuju članovi  Limene glazbe ZT Buje koji su dobro pripremljeni za upornu kišu predvodili posjetitelje u vinskoj šetnji do sedam bujskih vinskih podruma. Bili su aktivni i kasnije, predvodili su povorku alegorijskih kola i zabavljali brojne posjetitelje.     I ove je godine održan Istria Folk Fest na kojemu su nastupili folklorni sastavi iz Poljske, Češke, Slovačke, Litve i Estonije.

Ove godine održano je 1. Međunarodno natjecanje u pripremi kolača od grožđa, u kojemu su sudjelovale domaćice i ugostitelji. Nakon degustacije i ocjenjivanja jela od, nagrađene su Zoe Križovnik, Jolanda Štemberga i Dorotea Katić, a pohvaljeni su kolači koje su napravile Doriana Bernobić, Palmira Vižintin i Regina Gardoš, te oštarija Rondo i restoran Sergio. U nedjelju je pripremljena i prodana u humanitarne svrhe velika krostata od 2017 bobica grožđa, za što pohvale zaslužuju Dragica Lukin i  Sergio Ražman. Svi kolači su prodani, a prikupljeni prihod bit će doniran Centru za inkluziju i podršku zajednici Buje.

Bakhov dvor se zbog kiše preselio na glavni bujski trg, gdje su djevojke gazile grožđe koje su darovali bujski vinari.  Uslijedila je povorka alegorijskih kola, pa utrka magaraca. Kad je počela tombola svi su se sjatili na trg, na kružni tok, očekujući pravu kombinaciju. Ove godine ukupni nagradni fond iznosio je 28.000 kuna, a glavnu nagradu, u vrijednosti 20.000 kuna dobila je Ingrid Stanko Buršić iz Umaga. Činkvinu od 5.000 kuna dobio Davide Savron, kvaternu od 2.000 kuna osvojili su Nadin Šker, Lucia Pernić, Dino Brala i Franko Turina, dok je utješnu nagradu, tombolin, u vrijednosti od 1.000 kuna dobila Irene Antonini.

Bilo je i niz drugih sadržaja koji su se prilagođavali kiši koja je ometala program, te prva dva dana umanjila posjet. No, i pod šatorima je bilo veselo, naročito u šatoru DVD-a Buje. Organizatori zahvaljuju brojnim volonterima, te svima drugima koji su pomogli održavanju 112. Dana grožđa.

 

 

5°C
 

 

4°C
 

 

5°C
 

 

5°C
 

 

5°C
 

 

2°C