[bar id="22577"]

Gunjci i pišćaci svirali u Marušićima

Tradicionalna fešta u Marušićima, koja se održava u čast zaštitnika svetih Petra i Pavla, bila je u znaku izvorne glazbe, odnosno sudionika jedanaestog susreta pišćaca i gunjaca, svirača na tradicijskim narodnim instrumentima, prije svega na violini i bajsu. Manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije područja sjeverozapadne Istre, gdje je oduvijek bilo puno malih sastava koji su svojom svirkom uveseljavali ljude na raznim feštama. Zvuk gunjaca i pišćaca obogaćivao se kasnije uključivanjem i drugih instrumenata, u prvo vrijeme klarineta i kornete, a kasnije dijatonske harmonike „triestine“.

Ove godine u Marušićima je nastupilo 12 grupa iz raznih krajeva Istre, te iz Slovenije i Italije, a među sudionicima je bilo i mnogo onih koji su česti gosti na ovakvim susretima širom Istre. Susret su otvorili domaćini – duo Anita i Dante Marušić, a nakon njih organizatori su priredili i jedno iznenađenje. Naime, na glazbenom dijelu nedavnog festivala istrovenetskog narječja ove i prošle godine nagradu publike dobio je Stefano Hering sa pjesmama za koje je tekst napisao Adriano Marušić, a glazbu Rufo Šepić, oba Marušićana, pa je to za mnoge posjetitelje bila mogućnost da čuju i upoznaju autore pobjedničkih pjesama na dijalektu, a organizatorima da im se zahvale.

Slijedili su nastupi malih skupina, često dueta, sa izvornom glazbom. Uz ostale zasvirali su i poznati etnoglazbenici Marino Kranjac, Goran Farkaš, Renato Pernić, Nino Zacchigna i drugi, pa Parenti iz Roča, sastav Istrijani iz Izole, domaći sastav Fortezza.. Zasluženi pljesak pobrao je i sastav Sorbar u kojemu je i jedan od najstarijih sudionika Silvano Sinković. Naravno, tu je bio i neizostavni Trio Šaltin iz Marušića, a na kraju – zajednički nastup za veliki pljesak posjetitelja. Sviralo se i plesalo i poslije službenog dijela, udruživali su se svirači na violini, harmonici, bajsu, klarinetu…

Marušićanska fešta pružila je posjetiteljima niz glazbenih, zabavnih i sportskih sadržaja, plesalo se i „na tavolac“, kao nekada.

 

 

 

 

 

 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

8°C