[bar id="22577"]

Gunjci i pišćaci uveličali marušićansku feštu

Tradicionalna pučka fešta u Marušićima, kojom se slave zaštitnici mjesta sveti Petar i Pavao, i ove je godine bila u znaku tradicijske glazbe i starih plesova. U tom cilju postavljena je izložba o životu i radu samoukog glazbenika i graditelja gudačkih glazbenih instrumenata, posebno bajsova, Ottavija Štokovca. Izložba nastala je iz potrebe da mu se kao velikom samoukom graditelju glazbala i glazbeniku oda priznanje, da ga se prisjete oni koji su ga poznavali i upoznaju oni koji nisu imali tu čast. Na njegovo djelo podsjetio je u prigodnoj pokaznoj radionici izrade bajsova voditelj Muzeja glazbenih instrumenata u Završju i graditelj Walter Macovaz, pokazujući kako se počinje raditi bajs iz smrekova drveta, što su posjetitelji sa zanimanjem pratili.

Posebno dobro je bila posjećena svojevrsna plesna škola u kojoj su Koviljka Marečić i Branimir Šajin iz Pazina podučavali kako se plešu stari istarski plesovi, koje su posebnosti drevnih plesova iz folklornih zbivanja u tim krajevima, poput manfrine i njenih elemenata, plesova koji su imali veliku ulogu u zbližavanju mještana i susjeda. Obradio ih je i od zaborava sačuvao poznati istarski etnomuzikolog Dario Marušić, rođen u Marušićima.  Naučeno su brojni polaznici ove trosatne škole, među kojima je najviše bilo gostiju iz Izole i Trsta, zajedno s ostalim ljubiteljima plesa, pokazali na daščanom podu, tavolcu. Ples na tavolac također je jedna od posebnosti ove marušićanske fešte. Zbog neravne podloge, plesati je bilo lakše „na tavolac“, na složeni i ograđeni daščani pod. Večernji program prvog dana fešte zatvorila je pazinska etno grupa Veja, jedna od naših najboljih i najtraženijih grupa koja njeguje tradicijsku istarsku glazbu.

Središnji dio manifestacije bio je 12. susret malih sastava izvorne tradicijske glazbe Gunjici i pišćaci. Ove godine u Marušićima je nastupilo 17 grupa, od kojih su neke već ustaljenje i sudjeluju na sličnim manifestacijama po Istri, dok su se mnoge formirale neposredno prije nastupa. Došli su mnogi svirači iz cijele Istre, te dijela Slovenije, te česti gosti iz Trsta, uglavnom ljudi porijeklom iz okolice Marušića i obližnjih istarskih krajeva. U glavnim su ulogama bili violina, harmonika i bajs, a zasviralo se i na organić, klarinet, pa i uz gitaru, iako ne spada u taj niz i tradiciju. Odjekivali su Marušićima zvuci koji prate stare istarske plesove, polke, valcer, manfrinu, cotić, šaltin… Kao gosti ove su godine nastupili članovi Hrvatskog kulturnog društva Istra iz Pirana sa koreografijom splitskih plesova.

Tradicionalna fešta u Marušićima, kojom se slave sveti Petar i Pavao, bila je ispunjena i drugim sadržajima. Po običaju, u prvu nedjelju koja slijedi iza blagdana svetih Petra i Pavla, sveta misa je održana u crkvici sv. Petra na lokalitetu Sorbar, što je nekadašnji naziv za područje od Marušića prema Brdu. Crkva sv. Petra iz XIV. stoljeća ima važnu povijesnu i umjetničku vrijednost, sa jedinim pronađenim freskama na bujskom području. Održana je biciklijada sa pedesetak sudionika koji su vozili po Kornariji i okolnim stazama, igrali su nogometaši dva turnira (veterani i seniori) sa 15 ekipa.

Organizatori manifestacije su KUŠD “Bratstvo“ iz Marušića, koje ove godine slavi 70 godina postojanja, te Mjesni odbor Marušići, POU i TZ Buje.

 

 

 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

2°C