[bar id="22577"]

Kiša osjetno umanjila broj sudionika na Parenzani

Kiša je desetkovala ovogodišnju 22. Parenzanu,  rekreativni biciklistički maraton koji u normalnim vremenskim uvjetima okuplja i više od 1300 biciklista iz šire regije Istre, Hrvatske, pa i nekih prekomorskih zemalja. Organizator, Turistička zajednica Vižinade, poduzela je sve da i ove godine Parenzana zadrži renome i koji je imala svih ovih godina, a bila su pripremljena i neka nova poboljšanja čiji je cilj bio na još prepoznatljiviji način  promovirati  i omasoviti biciklistički sport, potencirati njegov rekreacijski karakter te  obogatiti i onako bogatu turističku ponudu našeg najvećeg i najljepšeg  poluotoka, a time dati svoj  doprinosi produžetku turističke sezone i na izvansezonsko razdoblje.

I tako, umjesto više od tisuću natjecatelja koji su najavljivali svoj dolazak,  na startu se pojavilo njih 208 što je višestruko manje od očekivanog. Bilo je tu i 166 pješaka kojima ni kiša nije smetala da propješače svojih 11 kilometara dugu stazu, a 37 polaznika dječjeg vrtića odvozilo je,  još dok ih je vrijeme „slušalo“,  svoju „vrtićku Parenzanu“. U utrci profesionalaca kojima je ovo bila treća etapa MTB Parenzana cube utrke kroz Istru u kojoj sudjeluju biciklisti iz najeminentnijih biciklističkih klubova Europe i koja se boduje za svjetski kup sudjelovalo je još 206 natjecatelja  Sve u svemu, i pored izrazito nepovoljnih uvjeta u Vižinadi se okupilo 616 sudionika kojima  je moto Parenzane – PUT ZDRAVLJA I PRIJATELJSTVA bio jedina vodilja da se tradicija nastavi.
O ovome se brinulo i 68 volontera, koji su dali sve od sebe da nepovoljni vremenski uvjeti što manje utječu na raspoloženje i formu natjecatelja. U tome su potpuno uspjeli, a organizacija utrke dobila je niz pohvala svih sudionika i mnogobrojnih promatrača koji su imali hrabrosti da prate utrku.

Nakon što su odvozili 46,7 kilometara dugu trasu Parenzane proglašeni su pobjednici. U ženskoj konkurenciji najuspješnije su bile Kristina Valjak u kategoriji do 39 godina  i u kategoriji iznad 40 godina pobijedila Elfride Würzbacher. Prva tri mjesta u muškoj konkurenciji zauzeli su 1. Andrea Đurđević, 2. Antonio Stanko Perković i 3. Robert Radojković. Pobjednici po kategorijama  u muškoj konkurenciji su. do 19 godinana Paolo Baldaš, od 20 – 29 godina Antonio Stanko Perković, od 30 do 49 godina Andrea Đurđević i  od 50 do 69 godina Boris Demark.

Organizatori su nagradili najmlađe sudionike utrke Matiju Vlaškovića i Renea Čirkotu rođene 2011.  godine i najstarije, Ivana Blažinu  iz Pule i Silvana Barbića iz Pazina, najudaljenijeg biciklistu koji je na Parenzanu stigao iz daleke američke države Ohia Flavia Ferenca  te najbrojniju ekipu, onu Udruge slijepih Istarske županije. Kažimo i to da su glavni sponzori utrke bili Lječilište Istarske Toplice i OPG Lavanda Oklen i da je trasa vodila  od Vižinade preko  Tićana – Karojbe – Motovuna – mosta na Mirni raskrsnice Istarske Toplice -Livada – Motovunskog  mosta –  Ponte Portona – do cilja u Vižinadi.

 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

9°C
 

 

8°C