[bar id="22577"]

MARTINJE U MOMJANU: Sinković, Fakin i Bassanese ovogodišnji muškatiri

Libero Sinković iz Sv. Maura ponio je titulu ovogodišnjeg muškatira za najbolje ocijenjeni muškat u Vetrini muškata. Njegov muškat iz 2008. godine od prosušenih bobica najviše se svidio posjetiteljima koji su u Kući muškata kušali i ocjenjivali momjanski, ali i sve ostale vrste muškata, vina koje obilježava cijelu Momjanštinu. Sinkovićev muškat, zapravo specijalno slatko desertno bijelo vino, pod nazivom Vino prijateljstva, dobio je 153 glasa i daleko odmakao konkurenciji. Pedesetak glasova manje dobio je muškat Marka Fakina iz Brkača, dok je treći po broju glasova bio muškat kojega je proizveo Andrea Bassanese iz Kaštela. U dvodnevnom degustiranju i ocjenjivanju sudjelovalo je preko 300 posjetitelja, među kojima je, uz domaće goste, bilo puno posjetitelja iz Italije, Slovenije, Austrije i drugih zemalja. Oni su na kuponu uz kupljenu čašu za degustaciju upisivali prva tri za njih najbolja muškata. Izbor je bio velik. Imali su posjetitelji na raspolaganju 32 muškata raznih vrsta.

Program Martinja u Momjanu počeo je još u petak navečer zabavom uz glazbu, a nastavio se na sam blagdan sv. Martina kada je održana sveta misa koju je predvodio biskup porečki i pulski Dražen Kulteša. Nakon misnog slavlja simbolično krštenje mladog vina obavio je momjanski župnik vlč. Miroslaw Paraniak, zatim je uslijedila degustacija mladog muškata obitelji Brajko.

Program momjanskom Martinja upotpunili su motoristi koji već 14. godinu organiziraju u tom istarskom mjestu Winter party. Susrete motorista organizira novigradski MK Pirates, a u subotu cijelog dana Momjanom je defiliralo preko stotinu motorista iz cijele Hrvatske, zatim i Slovenije, Njemačke, Italije, Austrije, BiH, Švicarske i drugih krajeva. Okupljanje u Momjanu poznato je u svijetu bajkera, pa ne čudi toliko sudionika koji su se družili do kasno u noć.

Tradicionalno za Martinje Zajednica Talijana Momjan priređuje kulturno – umjetnički program. Ove godine program su otvorili kvartet flautista iz Trsta, Minicantanti, mješoviti zbor, grupa Evergreen i učenici talijanske škole (svi iz Momjana), te muški zbor Jezero iz mjesta Doberdob (Doberdo del Lago) između Goricije i Trsta.
Inače, za Martinje se vozi već poznati MTB momjanski maraton koji je ove godine okupio stotinjak ljubitelja pedaliranja po Momjanštini i okolnim mjestima. Održan je i susret harmonikaša na kojemu je nastupilo dvadesetak, uglavnom mladih svirača. Večernji dio programa završen je uz Bakano band, te okupljanjem u momjanskim konobama.

Martinje u Momjanu su zajednički organizirali lokalni Mjesni odbor i Zajednica Talijana, te Udruga Vino momillianum i Turistička zajednica Buje, uz pokroviteljstvo Grada Buja i Istarske županije.

 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

4°C
 

 

2°C